'

STIŽE NEVRIJEME! Nakon jučerašnjeg sunca, DHMZ objavio priopćenje o obilnoj kiši, padu temperature i mogućim poplavama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
DHMZ je objavio priopćenje o promjeni vremena koja donosi obilnu kišu, nevrijeme, osjetni pad temperature i moguće poplave 

"Od četvrtka, 12. rujna 2024. u Hrvatskoj promjena vremena s obilnom kišom i osjetnim padom temperature zraka. Duboka i prostrana dolina s hladnim zrakom spušta se od Islanda prema Jadranu donoseći vlagom vrlo bogat zrak s Atlantika. U zavjetrini Alpa fomirat će se Genovska ciklona, BORIS (ime mu je nadjenuo EUMETNET) koja će se u petak premještati Jadranom.

U petak, 13 . rujna 2024., zatvara se visinska dolina, na stražnjoj strani ciklone pritjecat će izrazito hladniji zrak (Animacija 1.). Kruženje vlažnog i hladnog zraka iznad naših prostora nastavit će i idućih dana koji će biti umjereno i osobito na kopnu pretežno oblačni s povremenom kišom. Prognozirani pad temperature zraka na oko 1,5 km visine za 10-ak °C, koja je u jakoj vezi s prizmenom temperaturom za posljedicu će imati osjetno zahladnjenje u cijeloj zemlji", stoji u priopćenju DHMZ-a. 

Kako navode, najviše će oborine s ovom ciklonom pasti na Alpama, a u Hrvatskoj će ona biti najobilnija na Jadranu i u predjelima uz njega, mjestimice vrlo vjerojatno i preko 100 mm u dva dana. Na obali i u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom često u kraćem vremenu, a moguća je i tuča.

"Obilna oborina prognozirana za petak će također donijeti mogućnost bujica uz cijelu jadransku obalu i zaleđe", stoji u priopšćenju. 

Kako piše DHMZ, danas će će na Jadranu puhati umjereno, jako i olujno jugo i jugozapadnjak. Već u noći na petak na sjevernom Jadranu, s odmicanjem središta ciklone prema jugoistoku, okrenut će na jaku buru, a u unutrašnjosti ponegdje na udare jak sjeverozapadni vjetar.

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika u Hrvatskoj idućih dana objavljena su upozorenja za potencijalno opasno (žuto) i opasno (narančasto) vrijeme i to za obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme i olujan vjetar, počevšvi s prvim satima četvrtka.

Za dubrovačko područje upaljen je žuti meteoalarm (vrijeme je potencijalno opasno), koje u 17 sati prelazi u narančasto (vrijeme je opasno). Prema trodnevnoj prognozi za Dubrovnik i trenutnim podacima, čini se da bi kiša trebala krenuti oko 20 sati. 

Izmjene i dopune upozorenja u skladu s meteorološkom situacijom i novim prognostičkim materijalima možete pratiti na meteo.hr.

Popularni Članci