'

Solarna elektrana Obrtničke i tehničke škole jutros puštena u rad (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Solarna elektrana Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik jutros je puštena u rad. Fotonaponski moduli, kojih je 48, smješteni su na krovu zgrade. Njihova ukupna snaga je 21 kW i osigurat će godišnju proizvodnju od 25500 kWh što odgovara količini energije koju škola godišnje troši.

Ovaj projekt predstavlja kontinuitet u smislu korištenja obnovljivih izvora energije. Škola ima dva sustava korištenja solarne energije za pripremu potrošne tople vode i otočni hibridni sustav (solar i vjetar) za opskrbu električnom energijom računalne učionice.

„S velikim zadovoljstvom smo financirali ovaj projekt. Čestitam ravnatelju i školi na ovom projektu. To je nastavak njihove dobre brige o energetskoj učinkovitosti, o korištenju solarne energije, nakon energetske obnove koju smo imali“, izjavio je župan Nikola Dobroslavić dodavši kako poziva sve subjekte da iskoriste ovu mogućnost solarnog potencijala za električnu energiju.

„Znatno će se smanjiti troškovi koji su dosad plaćani za struju i to je jedna dobitna kombinacija koju bih preporučio svima“, dodao je.

„Ovo je elektrana koja će na razini godine proizvoditi električne energije za cjelokupnu našu potrošnju. Dakle, onoliko koliko potrošimo, toliko će proizvoditi“, kazao je ravnatelj škole Dinko Mandić dodavši kako će ujedno služiti i za edukaciju učenika.

„Postavili smo sebi cilj da postanemo Demo centar za obnovljive izvore energije i imamo učenike u zanimanjima elektro i strojarske struke koji će se u svom profesionalnom radu susretati s ovim postrojenjima i svakako je ovo učilo za njih“, izjavio je.  

Popularni Članci