'

REAKCIJA NA NAJAVE IZGRADNJE HE DABAR Dobroslavić: "Razvijajte svoje područje kako najbolje znate, ali ne smijete pritom praviti nama štetu!"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD/DNŽ
Milorad Dodik rekao je da je HE Dabar jedan od strateških projekata i da će biti izgrađena, reagiravši na poništavanje građevinske dozvole Okružnog suda u Banjoj Luci, na temelju procjene da bi njena izgradnja imala negativan utjecaj na okoliš, a posebno na Neretvu. 

Prema njegovim riječima, današnji svijet se zasniva na razvoju i energiji, a električna energija nastaje iz određenih izvora.

"Ako za to koristite vodu, onda dođu ta udruženja i kažu da uništavate prirodu, kada koristite ugljen, kažu da ne može ni to. Da ne pričamo o nuklearnoj energiji. Ali, oprostite, mi energiju moramo imati. Je li ovaj narod spreman vratiti se 300 godina unazad? Mislim da nije, istaknuo je Dodik za Glas Srpske, uz naglasak da sve mora biti u skladu sa zakonom.

Od župana Nikole Dobroslavića zatražili smo reakciju na posljednje Dodikove izjave. 

Županovu reakciju prenosimo u cijelosti: 

"Prvenstveno je građanima BiH (konkretno Republike Srpske) u interesu da projekti koji se provode na tom području budu ekološki prihvatljivi. To je, dakako i u interesu susjednih prekograničnih područja, u ovom slučaju Dubrovačko-neretvanske županije.

Zaštita od štetnog prekograničnog utjecaja je i pravo prema međunarodnoj ESPOO konvenciji koje je potpisnik i BiH. Republika Hrvatska je, i uz naša ustrajanja, stavila prigovore i na projekt Gornjih horizonata i na projekt Zračne luke Trebinje. Nismo dobili jamstva da projekti nisu štetni za prirodu, posebno za vode na našem području. A morali smo ih dobiti. Zato se protivimo tim projektima. Dijelom je i stoga Sud u Banjoj Luci presudio protiv Ministarstva RS u predmetu HE Dabar.

Moja poruka susjedima u BiH: Razvijajte svoje područje kako najbolje znate, ali ne smijete pritom praviti nama štetu!"

Popularni Članci