POVIJESNI TRENUTAK Dubrovački kapetan s prvim kruzerom prošao ispod Pelješkog mosta (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Babarović
Rano jutros ispod Pelješkog mosta prošao je prvi kruzer. Pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joza Glavića, kruzer "Bolette" je ujedno prvi test prolaska velikog broda ispod mosta.

Riječ je o brodu dužine nešto više od 237 metara i širine 32,5 metara. Ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova. Air Draft ili visina od vode do najviše točke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća visina dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara. Bruto tonaža broda je preko 62 tisuće BRT, a gaz 8,1 metara.

Nakon što je oko 5.30 sati u pločanskom akvatoriju obavio carinske i druge formalnosti, prošao ispod Pelješkog mosta, Bolette je nastavio svoj put do Neuma ispred kojega će biti usidren četrnaest sati, dok će za to vrijeme putnici uživati u turističkom posjetu Hercegovini.

Kapetan Jozo Glavić inače je javnosti poznat kada je 2019. godine postao svjetska vijest nakon što je 195 metara dug i 22 i pol metra širok kruzer Braemar, u vlasništvu tvrtke Fred Olsen Cruise Lines, provukao kroz uski Korintski kanal.

Popularni Članci