'

Potpisani ugovori za građenje pretovarnih stanica Janjina i Lastovo za CGO Lučino razdolje

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U sklopu projekta Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, kao dio cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom realizirat će se i ukupno pet pretovarnih stanica u svim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije.

U palači Ranjina danas su, nakon provedenih postupaka javne nabave, potpisani ugovori s izvođačem radova i nadzorom za pretovarne stanice Janjina i Lastovo.

Ugovore je potpisao direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić s predstavnikom tvrtke Reliance d.o.o. kao izvođačem radova te predstavnicom tvrtke KLing kao nadzora nad izgradnjom pretovarnih stanica.

Zamjenik župana Joško Cebalo ovom prilikom je istaknuo kako je potpisivanje današnjih ugovora te sama izgradnja pretovarnih stanica važan korak u daljnjoj realizaciji cjelokupnog projekta Centra za gospodarenje otpadom.

‘Čestitam, ovom prilikom, i našoj Agenciji, ali i Vama kao izvođaču radova i nadzoru. Vjerujem kako će se izgradnja ovih pretovarnih stanica realizirati u predviđenim rokovima. Sam projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje za našu županiju je iznimno važan. Osim Centra, koji se gradi na području Općine Dubrovačko Primorje, realiziramo i pet pretovarnih stanica u našoj Županiji’, poručio je zamjenik župana Cebalo.

Inače, vrijednost radova na izgradnji pretovarne stanice Janjina iznosi 2.046.974,01 eura bez PDV-a, a Pretovarne stanice Lastovo 2.135.916,15 eura. Početak radova predviđen je kroz narednih 30 dana, a predviđeni rok završetka je 15 mjeseci. Namjena pretovarnih stanica je prikupljanje komunalnog otpada, njegov pretovar u veća vozila i transport na daljnju obradu u CGO “Lučino razdolje”.

Pretovarne stanice su postrojenja za prihvat, privremeno skladištenje, pripremu i pretovar otpada namijenjenog transportu prema Centru za gospodarenje otpadom. Na pretovarnoj stanici se otpad, sakupljen u komunalnoj mreži, istovara iz vozila za sakupljanje otpada, pregledava uz eventualno izdvajanje glomaznog otpada, kratko zadržava, utovara u veća vozila i transportira na daljnju obradu u centru za gospodarenje otpadom.

Podsjetimo, u tijeku su i radovi na izgradnji samog Centra na lokaciji Lučino razdolje. Kapitalni je ovo projekt Dubrovačko-neretvanske županije koji realizira županijska Agencija za gospodarenje otpadom, a čiji je krajnji cilj uspostavljanje sustava održivog gospodarenja otpadom na našem području. Ukupna vrijednost projekta Centra s pretovarnim stanicama iznosi više od 74 milijuna eura. Investicija se sufinancira sredstvima Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Dubrovačko-neretvanske županije.

Popularni Članci