POGLEDAJTE POTRESNE PRIZORE RAZRUŠENIH KONAVALA Na današnji dan oslobođen posljednji okupirani dio bivše Dubrovačke Republike

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tomo Žanetić, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik
Na današnji dan, prije točno 29 godina, oslobođene su Konavle koje su bile posljednji okupirani dio prostora bivše Dubrovačke Republike. 

U oslobođenje Konavala i probijanje prve neprijateljske linije, prve su krenule 5. bojna 1. brigade ZNG i BG Konavle, a snage PU Dubrovnik, ATJ Karlovac i ATJ Lučko već su bile ubačene na teritorij Konavala. Prvi sukob s neprijateljem se dogodio ispod Gradina, a u borbama na Vojskom dolu poginuo je dubrovački branitelj i Konavljanin Mato Golubić.

Otpor neprijateljske vojske, zahvaljujući hrabroj vojsci, je u potpunosti slomljen već sutradan. Kako su tada izvještavali mediji, hrvatsku su policiju na rivi u Cavtatu brojni Cavtaćani dočekali pjesmom i priklama, a zavijorila se i osam metara dugačka hrvatska trobojnica. Prema svjedočanstvima Konavljana, posljednjih dana okupacije neprijateljska vojska ih je nemilosrdno zlostavljala i pljačkala. 

Na današnji dan se  svečano obilježava i Dan Općine Konavle. 

U fotogaleriji pogledajte dio fotografija Toma Žanetića koje prikazuju razorene Konavle, a koje su danas sastavni dio građe Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik. 

Popularni Članci