'

NEKADAŠNJI GVARDIJAN U SLANOM Papa Franjo imenovao fra Mladena Vukšića kotorskim biskupom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija
Papa Franjo imenovao je u četvrtak 12. rujna novim kotorskim biskupom fra Mladena Vukšića, OFM, dosadašnjeg župnika Župe Bezgrešnog začeća BDM u Posušju u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji i definitora Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, priopćila je Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini, a objavila IKA.

Fra Mladen Vukšić rođen je 28. prosinca 1965. u Ljubuškom. U novicijat na Humcu ulazi 14. srpnja 1984., a 15. srpnja 1985. položio je prve zavjete. Od kolovoza 1985. do sredine rujna 1986. odslužio je vojni rok u Skoplju i Kumanovu (danas Sjeverna Makedonija). Od 1986. do 1989. studirao je Teologiju u Makarskoj (Hrvatska). Od 1989. do 1992. studirao je u Bologni (Italija). Svečane zavjete položio je 16. rujna 1990. na Kočerinu. Za đakona je zaređen 29. lipnja 1991. u Mostaru. Za svećenika je zaređen 26. srpnja 1992. u Čitluku. Nakon ređenja odlazi na Humac u samostan i Župu svetog Ante gdje je bio župni vikar od 1992. do 1994. Godine 1994. počeo je studij Pastorala mladih i katehetike na Papinskom sveučilištu Salesiani, gdje je magistrirao 1997. godine. Od 1997. do 2000. bio je odgojitelj bogoslova u Zagrebu. Od 2000. do 2003. bio je gvardijan i župnik Župe svetog Vlaha u Slanom. Od 2003. do 2010. bio je župnik Župe svetog Franje u Posuškom Gracu. Od 2010. do 2013. bio je župnik Župe sv. Petra i Pavla na Kočerinu. Od 2013. do 2024. bio je župnik Župe Bezgrešnog začeća BDM u Posušju.

Nakon premještaja dotadašnjeg kotorskog biskupa Ivana Štironje u Porečku i Pulsku biskupiju i njegova preuzimanja 18. ožujka 2023. u kanonski posjed toga sjedišta, papa Franjo imenovao je apostolskim upraviteljem upražnjene stolice Kotorske biskupije barskog nadbiskupa Rroka Gjonlleshaja.

Dubrovački biskup Roko Glasnović uputio je rujna čestitku novoimenovanom kotorskom biskupu Mladenu Vukšiću. Kotorska biskupija pripada Splitskoj metropoliji kao i Dubrovačka biskupija.

Čestitku prenosimo u cijelosti:

Poštovani imenovani biskupe Mladene!

Lijepa i radosna vijest o Vašem imenovanju za kotorskog biskupa stigla je i do Dubrovačke biskupije. U radosti sam je primio u Slanom gdje ovih dana mi svećenici imamo duhovne vježbe u župi i samostanu gdje ste Vi bili župnik i gvardijan. Hvala Vam za služenje u Dubrovačkoj biskupiji i dobro došli u nama susjednu biskupiju Splitske metropolije.  Uime svećenika, redovnika, redovnica, svih vjernika Dubrovačke biskupije i u svoje ime upućujem Vam srdačne čestitke.

U imenovanju pape Franje prepoznali ste volju Božju i Abrahamovskom vjerom odgovorili ste na poziv na služenje te dolazite u Zaljev svetaca, u Kotorsku biskupiju, da služite Crkvi i narodu Božjem. Svemogući i dobri Bog neka Vas blagoslovi da u Vašem služenju slijedite Krista i ljubite ga u bratu čovjeku, a Duh Sveti neka bude pokretač svih Vaših djelovanja.

Izražavam Vam bratsku podršku i molitvenu blizinu. Veseli me suradnja i zajednički susreti naših biskupija, svećenika i vjernika  u mnogim prigodama kao i u proslavama naših zaštitnika sv. Tripuna i sv. Vlaha čiji zagovor molim za Vas kao i zagovor Blažene Djevice Marije – Gospe od Škrpjela, sv. Leopolda, sv. Franje i svih svetaca i svetica zaštitnika Kotorske biskupije i cijele Crkve.

Gospodin Vam udijelio mir i dobro, pozdrav u Isusu Kristu, Gospodinu našemu!

Popularni Članci