'

Mario Tošić će biti zaređen za đakona Dubrovačke biskupije u Rimu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija
Za đakona Dubrovačke biskupije u utorak 1. listopada u crkvi sv. Ignacija Lojolskog u Rimu bit će zaređen bogoslov Mario Tošić na euharistijskom slavlju koje počinje u 9 sati, izvijestili su na stranicama Dubrovačke biskupije. 

Zareditelj će biti nadbiskup Alba Iulije Gergely Kovács, a uz dubrovačkog bogoslova sveti red đakonata primit će još trojica kandidata, a jedan đakon će biti zaređen za svećenika. Ostali ređenici su podrijetlom iz Nizozemske, mađarskog govornog područja Transilvanije (Rumunjska) i Njemačke.

Mario Tošić rođen je u Dubrovniku jubilarne 2000. godine, od oca Marina i majke Suzane r. Mladošić. Kršten je u župi sv. Andrije, a potvrdu je primio u svojoj župi sv. Mihajla na Lapadu. Pohađao je Osnovnu školu Marina Držića i Umjetničku školu Luke Sorkočevića. Budući da gravitira Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa do odlaska u sjemenište u Splitu 2015. godine bio je aktivni član zajednice koja se okuplja oko Svetišta koje vode kapucini.

Po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji don Frane Bulića i formacije u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, 2019. godine upisao je filozofsko-teološki studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, dok je formaciju nastavio u Centralnom bogoslovnom sjemeništu.

Odlukom tadašnjeg dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, 2021. godine nastavio je svoj studij na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, dok je njegov odgoj povjeren Papinskom zavodu Germanicum-Hungaricum.

Među kandidate za primanje svetih redova na naslov Dubrovačke biskupije primljen je 19. studenog 2022., a službu lektorata primio je 20. studenog iste godine. Službu akolitata primio je 26. studenog 2023. godine.

Završni rad s područja teologije napisao je 2024. godine s temom „Prigrljivanje transkonekcije kako način ublažavanja napetosti u temelju migrantske krize” („Abbracciare la transconnessione per allentare la tensione in fondo alla crisi migratoria”) kod prof. Gaie De Vecchi.

Popularni Članci