'

Linić u Dubrovniku definira detalje Poreza na nekretnine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Ministar financija Slavko Linić u Dubrovniku se sastao s predstavnicima gradova i općina Dubrovačko - neretvanske županije na javnoj raspravi o donošenju Zakona o porezu na nekretnine.

Ministar je naglasio važnost rasprave s jedinicama lokalne samouprave diljem Hrvatske, jer će prihod od ovog poreza biti njihov proračunski prihod. Nacrt prijedloga bit će uskoro gotov, a porez ne bi bio veći od komunalne naknade.

Gradonačelnik Andro Vlahušić zahvalio se ministru Liniću na oslobađanju od poreza subvencija za zračni prijevoz Dubrovčana do Zagreba. Zakonsko uporište toj odluci jednako je onome kada Ministarstvo oslobađa od poreza umirovljenike i druge socijalne kategorije u gradovima, pojasnio je Linić.

I Vlahušić se osvrnuo na Zakon o porezu na nekretnine, nakon javne rasprave u Dubrovniku. Kako je rekao, usvajanjem GUP-a Grada Dubrovnika, kojim se namjerava udovoljiti šezdesetak zahtjeva građana za uvrštenjem građevinskog zemljišta, i UPU-om za plato Srđa, ovim proezom gradskom proračunu osiguralo bi se 10 milijuna kuna godišnje. Od samog golf resorta temeljem ovog poreza Dubrovnik bi uprihodovao pet do šest milijuna kuna godišnje, prema riječima Andra Vlahušića.

Na novinarsko pitanje o tome mogu li očekivati subvencije oni gospodarstvenici koji će nakon ulaska u EU morati dio roba prevoziti trajektima preko Pelješca i time gubiti sat vremena u vožnji , Linić je odgovorio da je takvo nešto bilo moguće do 1990. "I tamo su bile subvencije. Valjda je danas postalo jasno da nema subvencija. Pričati o subvencijama zato što će se voziti sat više preko Korčule, ne razumijem", odgovorio je Linić.

Kako je rečeno, ovaj porez će u Dubrovniku potaknuti vlasnike nekretnina da neiskorištene nekretnine stave u funkciju, što će dodatno pridonijeti ponudi privatnog smještaja. Na kraju se i Olga Muratti, predsjednica GV zahvalila ministru Liniću što je usvojio odluke Gradskog vijeća grada Dubrovnika.  

Popularni Članci