KREĆE UREĐENJE RAČIŠĆA! Ravnatelj ŽLU Korčula otkrio detalje projekta

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Županijska lučka uprava Korčula najavila je pripremu projekta uređenja komunalnog dijela u luci Račišće.

Ravnatelj ŽLU Korčula, Ante Tvrdeić, potvrdio je za portal Glas Otoka da je trenutno u izradi projektnotehnička dokumentacija “Uređenje komunalnog dijela u luci Račišće”. Predmet ovog projekta je postavljanje valobranskog pontona kako bi se dobio veći broj vezova unutar postojećeg akvatorija za plovila duljine do 8 m. Uređenjem komunalnog dijela luke omogućio bi se privez plovila lokalnog stanovništva.

“Novi valobranski ponton bio bi ukupne duljine 45 m i širine 3,3 m koji bi se postavio na središnjem dijelu postojećeg akvatorija luke paralelno sa postojećim lukobranom. Na taj način bi novi valobranski ponton podijelio postojeći akvatorij luke na dva dijela, sjeverni i južni. U sjevernom dijelu bi se vezala plovila duljine do 6m dok bi južni bio predviđen za vez plovila duljine do 8m. Za novi valobranski ponton bilo bi vezano 34 plovila (18 plovila duljine do 6m i 16 plovila duljine do 8m), a ukupan broj plovila u cijelom akvatoriju bi iznosio 72 (38 plovila duljine do 6m i širine veza 2,3m te 34 plovila duljine do 8m i širine veza 3m)”, navodi se u dopisu ŽLU Korčula.

Projektom se planira zamjeniti zastarjeli sustav sidrenja plovila (bitve i blokovi) na postojećem dijelu obale.

“Vjetrovalnom analizom je ustanovljeno da je predmetna lokacija najviše izložena udarima valova koji nastaju od vjetrova sa sjeverne strane odnosno iz smjerova NW, N i NNE, te je za privjetrište od 13 km za te smjerove dobivena dubokovodna visina vala 3,46m ispred postojećeg lukobrana za povratni period od 100 godina. Ogibanjem tako visokog vala oko glave postojećeg lukobrana i ulaskom u akvatorij luke njegova visina bi se nešto smanjila ali ne toliko da bi sva plovila u akvatoriju bila potpuno sigurna od njegovog udara”, istaknuo je ravnatelj ŽLU Korčula, Ante Tvrdeić.

Valja napomenuti da bi za vrijeme ljetne sezone akvatorij s unutarnje strane postojećeg lukobrana bio slobodan, te se koristio kao pristanište plovila duljine do 50m. U zimskom periodu jedan dio plovila (20kom) bi se premjestio sa nedovoljno zaštićenih vezova od većih valova (dio uz valobranski ponton i dio uz obalu) na sigurnije mjesto sa unutrašnje strane postojećeg lukobrana.

Naselje Račišće i istoimena uvala smjestili su se na sjevernoj obali otoka Korčule, 12 km zapadno od grada Korčule.

Popularni Članci