Udruga Biom: Jedinka izumrle vrste ćelavih ibisa nasilno stradala u delti Neretve

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Biom Facebook
Pogibija Gipsy, ženke ćelavog ibisa koja je posljednjih nekoliko mjeseci boravila u Hrvatskoj, s pravom je šokirala javnost. Radi se o vrsti koja je izumrla u Europi i u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija, te ne čudi da je pojavljivanje jedne jedinke u našim krajevima izazvalo zanimanje i simpatije mnogih građana.

Nakon dojave austrijske organizacije Waldrappteam, koja provodi projekt reintrodukcije ibisa, djelatnici Bioma zajedno s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije su u ponedjeljak 6. ožujka izašli na teren u delti Neretve kod Opuzena gdje su pronašli mrtvu jedinku ćelavog ibisa. 

"Potencijalni razlozi takvog uginuća su najvjerojatnije nastreljivanje ili neka druga vrsta fizičkog ozljeđivanja, a moguće je i akutno trovanje. Prirodna smrt je malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća.

S obzirom da to nije prvi put da ćelavi ibisi stradaju u Hrvatskoj u sumnjivim okolnostima, o ovom slučaju obavijestili smo policiju te je kriminalistička policija odmah izašla na teren, kao i veterinarski inspektor koji je preuzeo pticu i poslao je na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Rezultat analize trebao bi pokazati uzrok smrti", javili su iz Udruge Biom.

Podsjetimo, početkom 2020. zabilježen je tragičan slučaj kad su u Hrvatskoj nastradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Nažalost, slučaj stradavanje tih ibisa nije završio kaznenom prijavom.

"Nadamo se da ovaj slučaj neće proći završiti na jednaki način i da će nadležne institucije poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se otkrio i kaznio počinitelj, ako se pokaže da se radi o kaznenom djelu zločina protiv prirode", poručili su iz ove udruge.

Popularni Članci