'

'Investitor nam želi oteti zemljište i s vilama ga preprodavati!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Nakon što je na jučerašnjoj javnoj raspravi Ciljanih izmjena i dopuna prostornog plana Dubrovačko- neretvanske županije donesena odluka da se po prijedlogu općine Orebić poveća kapacitet turističko ugostiteljske zone Bili Dvori s 500 na 720 ležajeva, kao i kapacitet planirane luke nautičkog turizma s 80 na 100 vezova, vlasnici zemlje u Lovištu oglasili su se protestirajući na takvu odluku.

Uz spomenuto, Lovištanima smeta i unošenje oznake namjene T3 te tvrdnja da je Općina Orebić to zatražila u svrhu bržeg aktiviranja turističke zone. „Upravo je nevjerojatna bahatost ne samo investitora sa svojim zahtjevima već i jedinice lokalne samouprave koja takve zahtjeve ozbiljno razmatra i predlaže“, tvrde mještani.

Podsjetimo, priča u Lovištu zahuktala se krajem prosinca kada su se u naselju 'Bili dvori' pojavili bageri i počeli ravnati zemlju bez valjanih isprava. Naime, nad zemljom je bilo aktivno 17 sudskih sporova stoga su bilo kakvi građevinski radovi nedopušteni. Trebalo je gotovo dva mjeseca da odgovorni reagiraju i zaustave dramu, a sad ponovno dolazi do aktivacije problema upravo zbog javne rasprave koja ponovno gazi sva prava vlasnika zemlje dopuštajući investitoru da lako manipulira i dođe do cilja.

„Investitor (zvanično) R.T.P. Lovište, zadruga bespravno i bez  dozvola (bez UPU, lokacijske i građevinske, bez izmjera pomorskog dobra, bez iskolčenja na terenu) uništila je, devastirala, iščupala bagerima ugostiteljsko turističku zonu i upropastila teren za ikakvu razumnu svrhu. Nakon ovog vandalskog čina građevinski teren je pogodan za turističko ugostiteljske svrhe, a posebno za kamp kao i saharska dina“, stoji u pismu mještana Lovišta.

NE vilama, DA hotelima i sadržajima koji nude radna mjesta

Bitno je istaknuti da vlasnici zemlje ne žele spomenuti prostor ostaviti neizgrađen već o njegovoj budućnosti žele i oni odlučivati. „Vlasnici smo i velikog broja okolnih parcela i zemljišta od uvale Mirci do Lanterne i sa svim ovim prostorom imamo svoje planove o kojima nas nitko ništa ne pita. Kad bi se nama, mještanima,  ovako prilagođavali planovi Lovištani bi brzo postali najbogatije mjesto na svijetu puno milijardera i investitora.“

Prostor koji je trenutno veoma neslavnog izgleda zbog radova koje je započeo investitor stanovnici Lovišta nazivaju visokovrijednim gdje planiraju hotele, športsko rekreacijske zone u zaleđu hotela te zone posebne namjene za etno eko agroturističke djelatnosti.  Naglašavaju ipak kako takvo planiranje ipak „podrazumijeva potpuno drugačiji pristup, cjelovitost prostorno planskih obuhvata uz maksimalno korištenje prirodnih uvjeta, funkcionalnih kriterija i korištenja prostora pojedinih morfoloških jedinica uz maksimalnu zaštićenost krajolika i integraciju ekoloških projekata.“

Od ostalih objekata koje imaju u planu sagraditi Lovištani spominju „gradnju manjih hotela u mediteranskom okružju što je u skladu sa stručnim ekspertizama uz višekriterijske analize i vrednovanje, koje je izradio Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije“. Usto, planirana je i zaštita šuma i poštivanje zatečene prirodne vegetacije, no i razvoj športsko rekreacijskih zona, te tematskih parkova.

„Planiramo također zaštitu suhozidne baštine uz najveće moguće poštivanje tradicije uz konzervaciju i restauraciju suhozidnih objekata, revitalizaciju i očuvanje tradicionalnih kultura maslinika i vinograda i na ovim resursima tradicijskog graditeljstva i poljodjelstva  razvoj eko agroturizma kao kvalitetnog turističkog proizvoda“, pišu mještani.

Što se tiče same obale, najavljuju potpuno očuvanje prirodnih plaža, te očuvanje građe i strukture morskog dna. U cijeloj priči bitna je stavka i energetska neovisnost projekta odnosno korištenje obnovljivih izvora energije.

„Navedenim projektima“, kažu mještani, „omogućila bi se specifična vrsta integrativno turističke ponude obogaćene ekološkom autentičnom poljprivredom. Cilj ovog projekta je održivi razvoj, smanjenje nezaposlenosti kroz eko društvenu ekonomiju, poticaj samozapošljavanja, razvijanje inovativnih oblika poslovnog udruživanja, te promicanje društveno odgovornog poslovanja“.

 'Uputit ćemo tužbe nadležnim institucijama'

U sprovođenju im, kako je već navedeno, planove remeti investitor koji, kako kažu, „želi utjecati na promjenu vlasništva, oteti zemljište, preprodati ga nekome tko će ga izgraditi vilama i apartmanima, etažirati i preprodavati.“ Strahuju Lovištani i da će im se oduzeti sva infrastruktura te da će mjesto Lovište ostati bez vode, kanalizacije, struje i putova oko čega će se kasnije sukobljavati s nesretnim vlasnicima apartmana i vila s bazenima.

„Tražimo da se nikakvi planovi na ovom prostoru ne donose bez naše suglasnosti, a posebno do konačnosti Rješenja o poništenju eksproprijacije“, stoji u pismu mještana. „Ove izmjene nisu u skladu s Zakonom o prostornom uređenju i gradnji jer se namjena prostora mijenja bez prethodne javne rasprave.“

Za izmjene koje traži Općina Orebić T2 u T2 i T3, kao i povećanje smještajnih kapaciteta i povećanje kapaciteta luke nautičkog turizma, tvrde mještani, ne postoje nikakve stručne podloge na kojima se temelji izmjena prostorno planskih rješenja.

Vlasnici zemlje svoje pismo zaključuju tvrdnjom da nije ispoštovana Uredba o strateškoj procjeni utjecaja plana i programa na okoliš nakon ovih izmjena kao i Uredba o zaštiti okoliša stoga traže da se poštivaju sve navedene zakonske procedure.

„Zbog  devastacije ovog vrijednog prostora uputit ćemo tužbe nadležnim institucijama“, stoji na kraju pisma. 

Popularni Članci