Hrvatska prelazi na euro, stručnjak Ivan Jelčić objasnio što će biti s cijenama i plaćama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić krajem godine najavio je kako će kroz zakon o euru biti regulirana obveza dvojnog iskazivanja cijena, kako bi se ublažili pritisci na inflaciju. Vlada je 1. siječnja 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebala biti spremna za eurozonu. 

„Prvog siječnja 2023. preko noći prebacujemo se na euro i još dva tjedna trajat će dualni opticaj, građani će moći plaćati u kunama, a nakon toga samo u eurima. Razdoblje dualnog iskazivanja cijena trajat će minimalno godinu dana,“ kazao je tada Marić. 

Inače, donošenje Zakona očekuje se u travnju ove godine, a s isticanjem dvojnih cijena, u eurima i kunama, trebalo bi se krenuti ovog ljeta. Posebno je to zanimljiva vijest za Dubrovnik u kontekstu turističke ponude i ostalih turističkih aktivnosti, a građane svakako zanima i hoće li doći do dodatnih poskupljenja te što će biti s plaćama. Na ta je pitanja za Dubrovački dnevnik odgovorio stručnjak za ekonomiju i predavač na Sveučilištu u Dubrovniku Ivan Jelčić. 

ONI KOJI SU VARALI BIT ĆE U PROBLEMU 

„Pozdravljam ulazak Hrvatske u eurozonu, mislim da je to jako dobra stvar, kako za Hrvatsku, tako i za sam Dubrovnik. Svi poduzetnici i djelatnici u turizmu će imati koristi,“ tvrdi Jelčić. 

Napominje kako će se stoga najveći benefiti upravo vidjeti na primjeru turizma. 

„Kruzeri prolaze kroz zemlje kod kojih je euro uveden, mi smo često iznimka što više neće biti slučaj. Također, turistima će biti lakše ocijeniti cijene usluge i proizvoda. Dubrovčanima koji se bave turizmom će biti lakše jer neće morati plaćati postotak. Naime, kako bi mijenjali euro u kune, moraju ići u banku koje uzimaju provizije i često se to radi po nerealnim tečajevima. Građani će stoga uštedjeti. Prednost će imati i cjelokupna hrvatska uvozno-izvozna industrija, prvenstveno jer će postojati određena sigurnost kako se tečaj neće mijenjati,“ objašnjava Jelčić. 

Korist, kaže ekonomski stručnjak, neće imati jedino oni koji su dosad varali na eurima i nerealno zaokruživali. Primjerice, za kavu koja košta 12 kuna,tražili su dva eura. 

„Oni koji su bili nepošteni, bit će nezadovoljni. Ali će se zato uvođenje eura isplatiti onima koji su poslovali pošteno,“ izjavio je Jelčić.

MOGLO BI DOĆI DO POSKUPLJENJA U KAFIĆIMA I RESTORANIMA 

Na pitanje hoće li doći do poskupljenja zbog uvođenja eura, Jelčić kaže kako se ono ne bi trebalo očekivati, a i ako ga bude, bit će neznatno. Eventualno za jedan, dva ili tri posto od ukupne cijene. 

„Dvojne cijene služe upravo tome da ne bi bilo zaokruživanja. A hoće li netko podići cijene prije samog uvođenja eura? Ne vjerujem da bi to trgovcima bilo mudro i isplativo jer u posljednjih šest mjeseci sve poskupljuje. Kako je najavljeno, nevezano uz ulazak Hrvatske u eurozonu, poskupjet će energenti, što znači kako će poskupjeti i transport, pa će u konačnici poskupjeti i mnogi proizvodi. Ne vidim poslovnu logiku u tome da trgovci dodatno dižu cijene prije uvođenja dvojnog isticanja cijena,“ izjavio je Jelčić. 

No, ako do poskupljenja i dođe, Jelčić smatra kako će se to dogoditi u ugostiteljstvu, dakle kod cijena usluge u kafićima i restorana, ali ne vjeruje da će se to dogoditi kad se radi o nužnim uslugama i proizvodima. 

PLAĆE BI TREBALE OSTATI ISTE

Na pitanje što će se dogoditi s koštanjem određenih kozmetičkih usluga, primjerice frizera, Jelčić odgovara kako je moguće da će neki dići cijenu, no svakako će biti i onih koji će zadržati one postojeće pa će građani birati one koji imaju povoljniju uslugu, pogotovo jer frizerskih salona na tržištu ima dovoljno. 

„U zemljama koje su prešle na euro je bilo poskupljenja, ali ona nisu nikada bila zabrinjavajuća i kretala su se oko jedan, dva ili tri posto. Nitko ne može garanirati da ih uopće neće biti, ali u ovoj godini ih je realnije očekivati zbog opće inflacije i poskupljenja nevezanih uz ulazak Hrvatske u eurozonu,“ generalno je Jelčićevo mišljenje. 

Jelčić je odgovorio i hoće li biti promjene kad se radi o plaćama. 

„Smatram kako se po tom pitanju ništa neće dogoditi. Plaće će se samo preračunati iz kuna u eure,“ izjavio je Jelčić. 

Iz tiskanog izdanja Dubrovački dnevnik petkom. 

Popularni Članci