Glavate želve Mini Koko i Luka Amadeo vraćene u more u Lumbardi

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s  Centrom za oporavak morskih kornjača – Aquarium Pula, organizirala je na plaži Vela Pržina u Lumbardi na otoku Korčuli, povratak dviju morskih kornjača glavate želve (Caretta caretta) u prirodu.

Uz predstavnike Javne ustanove, na događaju su prisustvovali župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo, predstavnici Akvarija Pula, osnivačica i vlasnica Milena Mičić, nalaznice glavatih želvi Stanka Amadeo i Sunčana Žaknić, lokalno stanovništvo i posjetitelji.

“U Lumbardi su puštene u more dvije oporavljene glavate želve povodom Svjetskog dana morskih kornjača. Hvala nalaznicama koje su ih pronašle, Akvariumu Pula koji ih je izliječio i našoj Javnoj ustanovi za odluku da se vrate u more na otoku Korčuli gdje su i pronađene i spašene. Čuvajući floru i faunu čuvamo od propasti čovjeka i cijeli planet” – istaknuo je tom prigodom župan Nikola Dobroslavić.

Glavni cilj manifestacije povratka morskih kornjača u prirodu je podizanje svijesti javnosti o potrebi većeg i značajnijeg uključivanja u aktivnosti kojima svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju i oporavku ugroženog morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti s posebnim naglaskom na najugroženije morske organizme.

“Sve aktivnosti koje Javna ustanova obavlja na terenu imaju za cilj zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, ali i edukaciju stanovništva i podizanje svijesti o važnosti očuvanja strogo zaštićenih vrsta za ekosustav, u ovom slučaju morski okoliš o kojem prilično ovisimo. Spašavanje želvi dokaz je da je lokalno stanovništvo osviješteno, želim se zahvaliti Stanki i Sunčani, ali i svim nadležnim službama koje su pravovremeno reagirale u akciji spašavanja” – poručila je  ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić.

Popularni Članci