'

ERASMUS + PROJEKT MOBILNOSTI Udruga Poseban prijatelj i stručnjaci u posjetu centru Scuala delle Stelle

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Udruga Poseban prijatelj uputila je priopćenje o sudjelovanju u novom prekograničnom Erasmus+ projektu koje prenosimo u cijelosti. 

"Na putu smo za Rubieru i Reggio Emilia! Naše stručnjakinje dr.sc. Silva Capurso, dr.sc. Nirvana Pištoljević i programska voditeljica Mihaela Jović Karešin sudjelovat će od 19. do 22. rujna u pripremnom posjetu jednom od četiri vodeća talijanska centra za sustavni istraživački pristup ranom intenzivnom bihevioralnom obrazovanju Scuala delle Stelle, povodom početka provedbe novog prekograničnog Erasmus+ projekta.

S ciljem povezivanja odgojno-obrazovnih institucija i stručnjaka iz Hrvatske i Italije, razmjene dobrih praksi na europskoj razini i unaprjeđenja javnih usluga odgoja i obrazovanja za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, udruge Poseban prijatelj iz Dubrovnika i Visoki jablani iz Rijeke, u partnerstvu s četiri odgojno-obrazovne ustanove iz Dubrovačko-neretvanske županije - Dječjim vrtićima Grada Dubrovnika, Dječjim vrtićem "Pčelica" te osnovnim školama Montovjerna i Cavtat, započinju provedbu Erasmus+ projekta mobilnosti i osposobljavanja odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s djecom s teškoćama u razvoju po najsuvremenijim metodama.

Kroz tri godine provedbe projekta, oko 40 odgajatelja, nastavnika, pedagoga, psihologa i edukacijskih rehabilitatora iz partnerskih vrtića i škola pohađat će programe znanstveno-edukativnih centara Scuala delle Stelle u Italiji te biti osposobljeni za primjenu suvremenih znanstvenih metoda u radu sa djecom sa i bez teškoća, razvijenih na Columbia univerzitetu u New Yorku. Provedbom strukturiranih programa proizašlih iz stručnih procjena i podataka o funkcioniranju djeteta u prirodnoj sredini, fokusiranih na poticanje i razvoj predvještina, već u vrtićima i osnovnim školama se može povećati spremnost djece s teškoćama u razvoju za učenje i uspješnu integraciju. Scuala delle Stelle nudi individualizirane programe podučavanja za djecu, koji se kontinuirano prate i prilagođavaju djetetovoj stopi napretka u razvoju, a koji su znanstveno dokazani i do 7 puta učinkovitiji u usporedbi s tradicionalnijim pristupima. Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+, u iznosu 55.000 eura za prvu godinu provedbe.

Partneri će kroz projekt izgraditi kapacitete partnerskih dječjih vrtića i osnovnih škola za ranu intervenciju te pružanje adekvatne razvojne i obrazovne podrške djeci s teškoćama u razvoju, kako bi im se omogućila potpuna integracija u redovan i kvalitetan obrazovni sustav koji zadovoljava njihove potrebe za ostvarivanje punog potencijala u životu. Izgradnjom kapaciteta odgojno-obrazovnih ustanova i partnerskih udruga, kao i primjenom novih i uspješnih metoda poučavanja, jačamo sustavnu potporu za obitelji djece s teškoćama u razvoju u njihovoj lokalnoj zajednici", stoji u priopćenju Udruge. 

Popularni Članci