'

Dodijeljeni vrijedni ugovori za poljoprivrednike na području Dubrovačko-neretvanske županije, ali i susjednih zemalja (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Ugovori za projekte CROSSMART i MoWaCLIM dodijeljeni su u palači Ranjina. 

Dodijelila ih je državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Zrinka Raguž. 

"Zadovoljstvo što sam danas uručila dva ugovora o sufinanciranju projekata iz Interreg programa prekogranične suradnje, triju država - Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Radi se o projektima koji će detektirati potrebe prioritetnih osi koje se bave zaštitom od različitih vrsta klimatskih poteškoća, od različitih vrsta klimatskih nedaća. Pomoć će poljoprivrednicima razvijanjem različitih softwera, ulagat će se u istraživanje u razvoj da bi se pomoglo poljoprivrednicima, posebno u neretvanskom i prekograničnom području, da zajedno surađuju i da zajednički rješavaju probleme s kojima se suočavaju u proizvodnji hrane, a što je najbitnije. Ukupna vrijednost projekata je tri milijuna eura, odnosno svaki od projekata je vrijedan milijun i pol eura, od kojih su bespovratna sredstva nešto manja od 1,3 milijuna eura. Provedba je od 30 do 36 mjeseci. Vjerujem da će Dubrovačko-neretvanska županija i Centar za poduzetništvo DNŽ biti uspješni u provedbi ovih projekata koji su uistinu važni i odgovaraju izazovima Europe", kazala je Raguž. 

Više je o ugovorima rekao i župan Nikola Dobroslavić. 

"Danas smo s velikim zadovoljstvom organizirali potpisivanje ugovora koji unaprijeđuju našu poljoprivredu, vrijedni su za našu županiju tri milijuna eura. To su jedni od projekata koje Županija priprema i koje je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Mi smo veoma dobri korisnici europskih sredstava. Poznato je da je Dubrovačko-neretvanska županija jedna od najuspješnijih županija u korištenju tih sredstava. Tu su ponajprije veliki projekti koje radimo u suradnji s državnom razinom, a to su i luke i Centar za gospodarenje otpadom, obnova bolnice, projekti navodnjavanja, rekonstrukcija Specijalne bolnice Kalos... Veliki projekti koji su nam jako važni. Međutim, radimo i manje projekte, koji su za naše sugrađane također veoma važni. Oni su s manje sredstava za financiranje, međutim važni su za svakodnevni život. Trenutno Županija provodi 58 takvih projekata, iza čega stoji veliki rad, ali će biti velika korist za naše sugrađane. Zahvalni smo našoj Vladi što razumije potrebe juga, zahvalni smo Ministarstvu na ovim projektima. Radimo ih s partnerima iz više zemalja, iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i vjerujem da ćemo ih provesti uredno i uspješno kao što smo proveli sve dosadašnje projekte", kazao je Dobroslavić.

Govorila je i Karmen Kutnjak, direktorica Centra za poduzetništvo DNŽ. 

"Glavni cilj našeg projekta je poticanje pametne i precizne poljoprivrede, doprinosi možda ne direktno klimatskim uvjetima, ali samoodrživosti našeg područja. Naše pilot-područje je područje Općine Konavle, gdje ćemo omogućiti poljoprivrednicima, uz korištenje aplikacije i softwera koji će biti razvijeni za provođenje aktivnosti iz pametne i precizne poljoprivrede, također i nabavku opreme koja će tome doprinijeti. Svo to znanje i uskustvo ćemo također replicirati i u dvije partnerske zemlje. Te aplikacije će biti praktične za poljoprivrednike jer će im omogućavati pravovremene informacije o klimatskim uvjetima, vremenskim uvjetima, o stanju tla, o stanju potrebe za gnojidbom i slično"; rekla je Kutnjak. 

Još malo o projektima: 

Što se tiče projekta CROSSMART, opći cilj mu je razviti i poboljšati inovacijske kapacitete poljoprivrednika i poboljšati njihov pristup naprednim tehnologijama. Isto će se postići uspostavom platforme CROSSMART koja će doprinijeti digitalizaciji poljoprivrede te investicijom u formiranje laboratorija u Općini Konavle, opremljenog visokotehnološkom opremom za potporu regionalnoj proizvodnji vina i maslinovog ulja.

Projekt MoWaCLIM ima za cilj uspostaviti jedinstvena, višerazinska rješenja za prilagodbu poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene. Praćenjem parametara površinskih i podzemnih voda, bioraznolikosti i agronomskog nadzora omogućuju relevantan unos za rješavanje glavnih izazova, a kao proširenje sustava nadzora nudi suvremeni IT alat pod nazivom HydroAgroCloud koji povezuje skupove podataka praćenja specifičnih za lokaciju omogućujući uvid u uzrok problema i nudi učinkovit doprinos otpornosti poljoprivredne proizvodnje. 

Popularni Članci