DOKAD GUŽVE NA BRGATU? Marić kaže da su iz Općine na ovo upozoravali nadležne, evo kad bi se problem trebao riješiti

Autor: Vedran Salvia
Općina Župa dubrovačka reagirala je prema nadležnim tijela po pitanju gužvi na Graničnom prijelazu Gornji Brgat.

Podsjetimo, kako je Dubrovački dnevnik pisao, na ovom graničnom prijelazu stvaraju se velike gužve, koje su posebno izražene nakon što je isti izmješten 700 metara južno. Tako se u nedjelju u koloni čekalo po nekoliko sati. Naravno da to ljuti stanovnike koji su na stotinjak metara od svojih kuća, a ne mogu im pristupiti.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Župa dubrovačka Jure Marić za Dubrovački dnevnik kazao je više o ovoj problematici, odnosno rečenim nastojanjima Općine da se problem riješi.

- Općina Župa dubrovačka u više je navrata reagirala prema nadležnim tijelima (Ministarstvo financija, Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo turizma, Hrvatske ceste d.o.o., Županijska uprava za ceste Dubrovačko-neretvanske županije) i upozoravala da će  izmicanje planiranog graničnog prijelaza gotovo 700 m južno prema unutrašnjosti ionako uskog teritorija RH remetiti svakodnevni način života lokalnog stanovništva, posebno za vrijeme odvijanja turističke sezone te da će zasigurno doći do poteškoća u odvijanju lokalnog prometa na državnoj cesti D223, lokalnim cestama LC 69049 i LC 69048 te pristupnim ulicama i kolnim prilazima objektima. - rekao je Marić.

- Ministarstvo financija je nam je tada kao i sada odgovorilo da će navedeni problemi biti riješeni kada granični prijelaz bude pušten u rad u punom kapacitetu, a obzirom da isti još uvijek nije završen i radi s ograničenim kapacitetom (jedna traka) nadamo se da će tako i biti. - dodao je.

Ističe kako Općina navedenu problematiku prati od samih početaka izgradnje.

- Svjesno smo povremenih stvaranje gužvi zbog trenutno ograničenog kapaciteta graničnog prijelaza, a posebno ponedjeljkom i petkom u poslijepodnevnim satima. Nadamo se da će granični prijelaz u što skorijem vremenu profunkcionirati punim kapacitetom (što su nam iz Ministarstva finacija ponovno obećali u dopisu od 30. kolovoza 2019. kao i da će ''poduzeti sve potrebne mjere u svrhu učinkovitog obavljanja radnih procesa na novom graničnom prijelazu Gornji Brgat'') te na taj način normalizirati promet posebno na dionici u blizini kružnog toka jer se radi o važnom raskrižju između državne ceste D223, lokalne ceste LC 69049 (A.G. Grada Dubrovnika - Žarkovica - Brgat) i lokalne ceste LC 69048 (A.G.Grada Dubrovnika-Brgat), a navedeni pravci su u slučaju prekida prometa na državnoj cesti D8,  u naravi jedini spoj s gradom Dubrovnikom s istočne strane. - zaključio je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Jure Marić.

Popularni Članci