'

BORBA ZA AUTOBUSNU LINIJU Iz Općine Župa dubrovačka odgovorili na apel roditelja iz Postranja, evo što su poručili

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: TS
Roditelji učenika iz Postranja uputili su apel u kojem tvrde kako su njihova djeca 'zakinuta za osnovne uvjete za život i školovanje', koji smo prenijeli jučer. 

Kako su naveli, situacija koja je 'prelila čašu' je ukidanje školske popodnevne linije autobusa kroz Postranje, koje itekako broji priličan broj što osnovnoškolske, što srednjoškolske djece. 

Uputili smo upite nadležnima, a danas je došao odgovor iz Općine Župa dubrovačka. 

"Vezano za poteškoće s autobusnim linijama sljedeći tjedan imamo ponovno sastanak s predstavnicima Libertasa na kojem bi trebali zajednički naći rješenje za navedene linije", odgovorili su kratko.

Kao podsjetnik na to što muči stanovnike Postranja, prenosimo njihov apel: 

"Žalosno je da u današnje vrijeme moramo moliti za osnove potrebe naše djece. Djeca u Postranju već su zakinuta za mnogo toga, a jedan od gorućih problema je nedostatak adekvatnog javnog prijevoza. Jedan od primjera je situacija kada srednjoškolac mora uhvatiti tri autobusa kako bi stigao na nastavu u popodnevnoj smjeni. Autobus koji je ranije vozio iz našeg mjesta ukinut je, a nitko nam ne zna objasniti zašto - nebrojeno smo puta kontaktirali Općinu Župa dubrovačka i Libertas, ali odgovor, a kamoli rješenje, nismo dobili.

U civiliziranom društvu, osnovna je obveza osigurati djeci siguran i redovit prijevoz do škole. Nažalost, zbog jako loše povezanosti javnog prijevoza roditelji su prisiljeni kupovati električne romobile i bicikle kako bi djeca u suhim danima mogla sama se prebaciti do prve povezne točke s nešto redovitijim autobusima i na taj način malo rasteretiti roditelje koji ih cijelo vrijeme prevoze gdje god da moraju krenuti - jer ovdje nemamo igralište, bitigu, kao ni ostale potrebne sadržaje za život! Slučaj je još gori kada vidite koliko je opasna cesta kojom ta djeca svakodnevno voze električne romobile i bicikle. Čak su dijelovi ceste neosvijetljeni, što dodatno povećava opasnost, ali izbora nemamo.

U Postranju ima mnogo mladih obitelji i djece, ali osim lijepog pogleda i čistog zraka, za život u današnjem vremenu trebamo mnogo više. Postavljamo pitanje: što će zadržati našu mladež ovdje? Koliko će nas još dugo ignorirati? Školske djece je dovoljno da zahtijevamo adekvatna rješenja. Nakon bezbroj poziva i e-mailova, od Općine još nismo dobili ni odgovor, a kamoli rješenje. Pokušali smo srediti školu, igralište, a sada se borimo za autobusnu liniju. Nažalost, podršku od nadležnih institucija nemamo. Za naše mlade, koji žele život dostojan čovjeka, ovdje ne postoji ni osnovna infrastruktura, a kamoli sredstvo za prijevoz do 'civilizacije'!"

Popularni Članci