test

Umro prvi zagrebački nadbiskup, Indija izvršila testiranje nuklearne bombe

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povijest današnjeg dana obilježila je smrt prvog zagrebačkog nadbiskupa Jurja Haulika, ali i jedan događaj koji je izazvao strah i nepovjerenje diljem svijeta, a to je testiranje nuklearne bombe u Indijskoj pustinji Thar.

Na današnji dan umro je 1869. godine prvi zagrebački nadbiskup, kardinal Juraj Haulik.

Po narodnosti je bio Slovak, no premda je bio stranac, gajio je prijateljske osjećaje prema hrvatskom narodu, čemu u prilog govori i njegov nastupni pastirski govor kada je posao zagrebački biskup: "Vas molim i zaklinjem da me smatrate svojim i onim koji domovinu vašu smatra svojom domovinom".

Njegov život obilježio je neumoran rad na kulturnoj i vjerskoj obnovi hrvatskoga naroda. Svećenike je poticao da otvaraju škole, nadziru njihov rad i u njima katehiziraju.

Juraj Haulik rođen je u Trnavi (Slovačka) 1788. godine. Govorio je sedam jezika. Zaređen je 1811. za svećenika, najprije je bio zaposlen u uredu Ostrogonske nadbiskupije, a 1920. doktorirao iz teologije u Pešti. Godine 1830. imenovan je prištinskim naslovnim biskupom, 1832. velikim prepoštom zagrebačkoga Kaptola. Zagrebačkim biskupom imenovan je u svibnju 1837. godine. Kardinalom je imenovan godine 1856.

Na današnji dan 1998. godine Indija je po vlastitim navodima izvršila testiranje svoje najjače nuklearne bombe do tada. Prema nekim navodima radilo se o bombi nuklearnog tipa, a takve su bombe jače od običnih fizijskih bombi u kojima se energija oslobađa samo pomoću cijepanja atoma .

Indija je tu bombu testirala, dakako, u najpustijem dijelu svog teritorija. Riječ je o poznatoj pustinji Thar, nedaleko od indijsko-pakistanske granice. Točno mjesto na kojem je izvršen test zove se "Testno područje Pokhran" i nalazi se u srcu pustinje Thar, oko 80 kilometara od granice s Pakistanom.

Prvu termonuklearnu bombu Indijci su nazvali "Shakti I". Naime, riječ "shakti" na sanskrtu znači "moć", "sila" ili "energija", i to ne bilo kakva, nego osobita kreativna energija ženskog tipa. Snaga eksplozije bombe "Shakti I" bila je između 45 i 58 kilotona, što je višestruko snažnije od bombe bačene na Hirošimu.

Popularni Članci