Znate li što je papa Franjo uradio argentinskom predsjedniku?

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Screenshot, YouTube
Nestor Kirchner i njegova žena Cristina su se jako naljutili

Buenos Aires je rodni grad pape Franja u kojem je proveo cijeli svoj život prije odlaska u Vatikan. Dugi niz godina je bio svećenik u crkvi svetog Josipa u Floresu, kvartu Buenos Airesa, blizu koje je i kuća u kojoj je dugo vremena živio. Posjetili smo njegov dom, ali tamo nije bilo nikakvog muzeja, a na kući nije bilo ni zvonca, tako da nismo uspjeli ući. Izgledala je kao da u njoj sada nitko ne živi.

U kvartu Flores, gdje je papa Franjo dugi niz godina boravio, nema nikakvih posebnih turističkih sadržaja koji bi govorili više o njegovom životu i svećeničkoj službi. Nismo uspjeli doznati je li to želja samog pape – da se njegov život turistički ne iskomercijalizira – ali nevjerojatno je da Buenos Aires kroz ovaj način ne privlači više turista.

Politički i ekonomski novinar iz Buenos Airesa Nicolas Lucca smatra da je to želja pape. Kaže za njega da je tijekom obavljanja svoje svećeničke dužnosti u Buenos Airesu bio skroman, te da je uvijek koristio javni prijevoz poput podzemne željeznice i autobusa, a rijetko se vozio automobilom.

Zanimljiva je jedna priča iz njegova života kada je držao misu na kojoj su prisustvovali bivši (sada pokojni) argentinski predsjednik Nestor Kirchner i njegova žena Cristina, sadašnja predsjednica Argentine. Argentina se posljednjih godina nosila s teškom krizom, a političari su, slično kao i kod nas, nastojali uljepšavati brojke.

-Vlast je u to vrijeme govorila da je u Argentini 9 posto nezaposlenih, te da je inflacija 20 posto. Papa je u sred mise, pred najvišim argentinskim dužnosnicima, na propovijedi, kazao prave brojke. Rekao je da ima 30 posto nezaposlenih, a da inflacija iznosi 40 posto. Kirchneri su se toliko naljutili na njegovu propovijed da mu više nikad nisu došli na misu. Cristina i papa se tako godinama nisu viđali u istom gradu, a tek su se nedavno sreli kad je postao papa, i to u Rimu – ispričao nam je Nicolas.

Zanimljivo da je majka Nestora Kirchnera podrijetlom iz Hrvatske. Zvala se Maria Juana Ostoić Dragnić, a prvo je izbjegla u Čile, da bi se potom skrasila u Argentini.

Popularni Članci