Znate li što je crni led? U vožnji po hladnoći morate biti posebno oprezni, može biti smrtonosan!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: pexels
Skliske i zaleđene ceste mogu itekako iznenaditi vozače, pogotovo mlade i još nesigurne u vožnji. Upravo ta kombinacija nedavno se u Stuttgartu dogodila 20-godišnjoj Hrvatici koja je izgubila kontrolu nad vozilom i sletjela s ceste zbog otežanih vremenskih uvjeta. Srećom, prošla je bez ozljeda.

Njemački ADAC upozorava kako se zaleđene ceste na njemačkim cestama mogu očekivati i u narednim danima. Moglo bi doći do pojave tzv. crnog leda koji se smatra “nevidljivim ubojicom” na cestama jer ga je vrlo teško primijetiti, prenosi Fenix magazin.

Crni led pretvara prometnice u ceste opasne po život jer osim ledene kiše, snijega, mraza, pojavljuje se i magla koja onemogućava vidljivost.

Tzv. crni led je tanki zaleđeni sloj na cesti koji se stvara nakon što kiša ili snijeg padaju pri niskim temperaturama i stvaraju led na cesti. Pojavi crnog leda pridonose i vozila, jer u zimskim uvjetima automobilske gume otapaju snijeg i led na cesti, ali se snijeg opet brzo zaleđuje u vrlo tankome i prozirnom sloju. Crni led je vrlo opasan za vozače, ali i za pješake i najčešće se pojavljuje rano ujutro i noću kad je na cestama najmanje vozila.

“Sigurno manevriranje vozilom u tom slučaju postaje gotovo nemoguće u vrlo kratkom vremenu”, javljaju iz ADAC-a.

Općenito, vozači bi se trebali informirati o trenutnom stanju na cestama prije polaska na put.

“Ako radio upozorava na mraz, poledicu ili ledenu kišu, bolje je odgoditi putovanja koja nisu nužna i ostaviti vozilo parkirano”, smatraju u ADAC-u.

Jer, zimske gume, sustav protiv blokiranja kotača (ABS), elektronički program stabilnosti (ESP) pa čak ni lanci ne pomažu ako se cesta zaledi.

Predviđen i oprezan stil vožnje još je važniji zimi. Držite dovoljan razmak od vozila ispred, uvijek kočite što je nježnije moguće i izbjegavajte užurbane manevre upravljanja.

“Ako vas na putu iznenadi ledena kiša, trebali biste se odmoriti i pričekati servis posipanja soli”, preporučuje ADAC. U najgorem slučaju, krajnji rub ceste trebao bi se privremeno koristiti za parkiranje.

Prometni stručnjaci savjetuju vozačima neka budu posebno oprezni tijekom pojave crnog leda. Ako ipak vozilo počne kliziti na crnom ledu, vozačima se savjetuje ne raditi nagle pokrete. Potrebno je okrenuti volan u smjeru klizanja vozila, potom pričekati nekoliko trenutaka i ispraviti volan.

“Ako vozite manjom brzinom, kako bi trebali u zimskim uvjetima, na ovaj način ćete uspješno kontrolirati proklizavanje i vratiti se na željeni smjer kretanja”, poručili su stručnjaci.

Popularni Članci