ZNAJU DA NE ZNAJU NIŠTA Održan sastank EU, uvodit će se covid-putovnice, ali je problem što kasni cjepivo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Europska unija nije se puno odmaknula od pozicije prije mjesec i pol dana – cjepivo ne dolazi onako kako je dogovoreno, proizvođači se pravdaju, Unija prijeti, a pandemija ide dalje. U  sedam država Unije broj zaraženih raste, u ostalima stagnira ili blago opada.

"Svi su izrazili nezadovoljstvo, nije nitko rekao mi smo sretni smo, sve je super", kazao je premijer Andrej Plenković, a pišu Vijesti.hr

Od najava da će Unija zabraniti izvoz onima koji ne ispunjavaju obaveze, a proizvode na njezinu teritoriju, zasada ništa.

"Izvozi BioNtech-Pfizer, otprilike 95 posto, a ostatak je, ustvari, Moderna. Oboje poštuju svoj ugovor. Dakle, to je u redu, što se nas tiče. A u pregovorima smo s AstraZenecom, gdje ima prostora za poboljšanje", kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Direktori farmaceutskih kompanija koji su pozvani na razgovor pravdaju se velikom potražnjom i malim kapacitetima. Gradit će se nove tvornice na europskom tlu.

"Želimo pomoći Europi da bude neovisna u opskrbi vlastitom proizvodnjom", poručio je Pascal Soriot, glavni izvršni direktor AstraZenece.

Zbog nedostatka cjepiva ne može se provesti puni plan o Covid putovnicama, ali morat će se ići na to, da se barem dijelu građana omogući povratak u redovan život.

"Jedna točka koja je na kraju bila važna bila je digitalna potvrda o cijepljenju. Svi slažu da nam je to potrebno", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Želim naglasiti da zdravstvena propusnica ne može ovisiti o nečijem cijepljenju", napomenuo je Emmanuel Macron, predsjednik Francuske. 

I kod cijepljenja podjele, Angela Merkel rekla je da se neće cijepiti AstraZenecom jer je starija od 65, Macron se neće cijepiti jer je mlad, a britanska kraljica koja se cijepila – u rijetkom TV nastupu poziva sve da učine isto.

Popularni Članci