Žena upravlja Južnom Korejom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: aljazeera.com
Južna Koreja dobila je novu predsjednicu. Iako je pred njom velik zadatak revitalizacije domaćeg gospodarstva jasno je koji joj je primarni cilj - normalizacija odnosa sa sjevernim susjedom, piše Dnevnik.hr.

Park Geun-hye (61) već je dugo najmoćnija žena u politici Južne Koreje, a sada ulazi u povijest kao prva žena predsjednica ove konzervativne patrijarhalne zemlje. Za one koji su upoznati s južnokorejskom politikom njen dolazak na čelo zemlje nije nikakva slučajnost. U politiku je ušla slijedeći stope svog oca, nekadašnjeg južnokorejskog diktatora Parka Chung-heea koji je vlast u rukama imao punih 18 godina nakon što je 1961. godine pučem svrgnuo dotadašnju vlast.

Park Geun-hye postala je prvom damom Južne Koreje s 22 godine nakon što joj je majka ubijena u drugom pokušaju atentata na njenog oca. Treći pokušaj bio je uspješan te je diktator ubijen 1979. godine. Osim što su joj oba roditelja ubijena, Geun-hye je i sama bila nekoliko puta napadnuta, a jedan ju je neistomišljenik i ranio nožem.

Vraća ugled svojoj obitelji

No, ona unatoč čestim napadima nije posustajala pod pritiskom te je svoju stranku Saenuri dovela do brojnih izbornih pobjeda. Posljednja je bila u prosincu prošle godine zahvaljujući kojoj je i ona sama 'zaradila' predsjednički mandat. Važno je naglasiti i da se Park ispričala javnosti zbog kršenja ljudskih prava koja su bila svakodnevna za vrijeme vladanja njenog oca.

Jedna od poznatijih priča o prvoj ženi Južne Koreje je ona o trenutku kada je saznala da joj je otac ubijen. Nije plakala niti pitala što se dogodilo, nego je prvo upitala očeve suradnike je li sve u redu uz granicu sa Sjevernom Korejom.

Park je stekla veliku naklonost starijih građana koji se još uvijek drže tradicije i sjećaju politike njenog oca, ali onih koji je vide kao vjernu kćer koja je fokusirana na obnavljanje ugleda svoje obitelji. Iako je kao neudana žena svojevrsna crna ovca u patrijarhalnom društvu, upravo to joj je donijelo veliku popularnost kod žena.

Može li obuzdati sjevernog susjeda?

Nova predsjednica ima priliku ući u aktivan dijalog s Pjongjangom i tako osigurati svoju zemlju od potencijalnog sukoba sa sjevernim susjedom. No, sukob dviju Koreja najmanje je izgledan scenarij. Pjongjang će prije zaratiti s nekom od velikih svjetskih sila.

Kim Jong-un sve se više razmećee prijetnjama i nuklearnim testovima što stvara veliku napetost na poluotoku. Ovaj tjedan ponovno je zaprijetio SAD-u kako će ih 'izbrisati s lica zemlje' te južnim susjedima obećao 'konačno uništenje'. Južna Koreja u sukobu Sjeverne Koreje s bilo kojim neprijateljem bila bi kolateralna žrtva. Stoga ne čudi oštar ton koji od početka Park upućuje prema Pjongjangu. Zaklela se kako neće tolerirati nikakve akcije koje ugrožavaju sigurnost njezinog naroda, ali je ponudila politiku postepene izgradnje povjerenja sa sjevernim susjedom.

Kim Jong-unov djed pokušao ubiti njenog oca

Inače, obitelji Park i Kim imaju dugu povijest. Kim Jong-unov djed Kim Il-sung je davne 1968. godine poslao svoju vojsku na predsjedničku palaču u Seulu sa zadatkom likvidiranja oca nove predsjednice Južne Koreje. Iako vojska nije uspješno izvršila zadatak, to zasigurno predstavlja određeni teret u nastojanjima normalizacije odnosa na korejskom poluotoku.

Kako bi osigurala sigurnost na poluotoku Park bi trebala više poraditi na konkretnim suradnjama dviju zemalja u ekonomskom i tehnološkom razvoju, a prije svega i u sigurnosnoj politici. Za to je dakako potrebno prethodno izgraditi adekvatan okvir političke suradnje. A to u ovim uvjetima neće biti lako.

Izvor: Dnevnik.hr

Popularni Članci