'

Za najviše četiri dana očekujemo novog papu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.katholisches.info
Još otkako se Benedikt XVI odrekao svoje pozicije, medijska buka oko izbora novog pape ne jenjava. Ipak, nećemo još dugo slušati nagađanja već ćemo, budući da danas 115 kardinala ulazi u konklave, za najviše četiri dana saznati novog odabranika i čelnika Katoličke crkve.

Već nakon mise u 10 sati, kardinali će se povući u potpunu izolaciju gdje će glasanjem odnosno dvotrećinskom većinom odabrati nasljednika Benedikta XVI. Gledanje dima iznad Sikstinske kapele zakazano je već za 17:20 sati, a bude li bijeli - značit će da su kardinali nasljednika Benedikta XVI izabrali "od prve". Bude li dim ipak crn, izolacija se nastavlja. Od srijede glasovat će se dva puta ujutro i dva puta poslijepodne.

Vrijedi napomenuti da posao novog izabranika neće biti lak. Naime, Crkvu trenutno potresaju različiti skandali i nagađanja o počinjenim zločinima stoga će se novi papa morati suočiti već s jakom burom optužbi. Tko će imati takvu 'čast', teško je reći. Rastužuje činjenica da su kladionice upravo u izboru pape našle svoj profit te su trenutno favoriti milanski nadbiskup Angelo Scola, predvodnik najjače frakcije talijanskih kardinala, ali i Peter Tukson iz Ghane, koji također visoko kotira.

Osim njih dvojice, favoriti su i Brazilac Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paola, Kanađanin Marc Ouellet te bostonski nadbiskup Sean Patrick O'Malley. Za zabavu je pak ovih dana u Rimu zadužen newyorški nadbiskup Timothy Dolan, kojeg u stopu prate deseci američkih novinara, dok Vatikan okreće očima na njegovu tešku borbu s talijanskim jezikom.

Iako se, zbog nevjerojatne medijske pozornosti čak i njegovo ime spominjalo u kontekstu novoga Pape, on je sam izjavio da se taj koji misli da bi on mogao biti novi Papa "očito napušio marihuane".

Media servis / Dubrovački dnevnik

Popularni Članci