U Hrvatskoj i Italiji počinje projekt GECO2 – novo dobrovoljno tržište CO2 temeljeno na poljoprivredi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Projekt Europske unije GECO 2 pridružuje se borbi protiv klimatskih promjena, razvijajući novi poljoprivredni i industrijski model. Projekt koji ima za cilj postavljanje regionalnih centara za promatranje klimatskih promjena i predstavljanje  hrvatskim i talijanskim tvrtkama novog dobrovoljnog tržišta ugljika,  kroz ekonomsku valorizaciju poljoprivrednih praksa. Cjelokupni proračun projekta je skoro 2.5 milijuna eura.

Prvi projektni sastanak koji je održan u Ravenni 27. i 28. lipnja. Glavni protagonisti prve faze puta će biti poljoprivrednici koji žive u Jadranskim regijama Hrvatske i Italij. Projekt traje od 2019.-2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je skoro 2.5 milijuna eura, financiranih u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska prekograničnog programa suradnje.

Inovativna ideja iza GECO2 projekta je započeti dobrovoljno tržište ugljičnog dioksida i njemu jednakih  emisija, temeljeno na poljoprivrednom sektoru.

Što ako bi poljoprivrednici mogli mjeriti i unovčiti aktivnosti?

Tko bi bili potencijalni kupci?

„Industrijske ili uslužne tvrtke zabrinute za održivost, na primjer one koje žele markicu i sudjelovanje na tržištu  vlastitim proizvodima „oslobođenim“ od CO2, kompenzirajući  emisije i dodajući dodatnu vrijednost  vlastitim proizvodima.

Tržište ugljičnih emisija je fokus GECO2, ali projekt ima dva važnija cilja. Prvi je kreirati mrežu lokalnih centara za promatranje klimatskih promjena s ciljem monitoringa i procjene klimatskih promjena u Jadranskoj regiji. Drugi je pomoći lokalnim zajednicama da nastave s mjerama prilagodbe i smanjenja negativnih učinaka klimatskih promjena.

Partneri GECO2 projekta su ARPAE, CIHEAM Bari, Regija Molise, Regija Marche i Legacoop Romagna iz Italije te RERA Regionalna razvojna  za koordinaciju i razvoj Splitsko dalmatinske županije, AGRRA- Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije i Dubrovačko neretvanska županija iz Hrvatske.

Na prvom projektnom sastanku ispred Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovao je voditelj projekta Čedo Vučković.

Popularni Članci