Turistički bum u Neumu: ‘Hrvatska nas je pogurala, neće biti mjesta za šugaman postaviti‘

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Milan Sabic/PIXSELL
Za razliku od dalmatinskog priobalja koje zjapi prazno bez turista, na početku turističke sezone u Neumu se traži krevet više.

Dok drugi zbrajaju gubitke zbog korona-krize ovaj jedini bosanskohercegovački grad na moru ovih dana doživljava turistički procvat, a sve zbog odluke Stožera civilne zaštite RH prema kojoj svi državljani BiH koji ulaze u Hrvatsku moraju u dvotjednu samoizolaciju, piše Slobodna Dalmacija

Tako su se Bosanci umjesto na Makarsku rivijeru silom prilika preusmjerili prema Neumu koji je, istina, ovih dana prazan, ali zasigurno tako neće biti nakon 1. srpnja kad navale turisti iz čitave Bosne i Hercegovine.

– Otkako radim u turizmu, punih dvadeset godina, nikad nije bila ovolika navala na rezervacije u hotelskom i privatnom smještaju. Ljudi zovu iz čitave Bosne i Hercegovine, žele ljetovati u Neumu. Prema raspoloživim podacima hotelski smještaj je kompletno rezerviran, a popunjava se i privatni – kazao je direktor hotela "Sunce" u Neumu, Davor Krešić.

– ​Hrvatska nas je ovakvom odlukom doslovno pogurala i hvala joj na tome. Vjerujte da kod nas u Neumu neće biti mjesta za šugaman postaviti – govori Krešić.

Stanovnici BiH imaju naviku putovati na more, oni će i zadnju marku potrošiti za ljetovanje. U ovakvim okolnostima ne mogu u Hrvatsku, Tursku, Egipat, Tunis i jedino im je ostao Neum.

– ​Kada je Davor Božinović održao presicu na kojoj je obznanio da će državljani BiH prilikom ulaska u Hrvatsku morati u samoizolaciju od četrnaest dana ostao im je Neum koji je sigurna, "korona-free" destinacija – kazuje Krešić. Sve se odjednom promijenilo.

– Ova dva mjeseca bilo je upitno hoćemo li uopće otvarati hotele, ovo stvarno nismo očekivali, nego umjesto toga totalno izgubljenu sezonu, ali ne trebamo se puno veseliti jer se već sutra sve može promijeniti. Ne trebamo se veseliti tome što je Hrvatska uvela mjeru samoizolacije, ali to trebamo iskoristiti – kazao je Krešić.

– Strože mjere na granicama nama u Neumu kompliciraju život. Ali, svako zlo za neko dobro. Zbog tog novog režima dobili smo iznenadne goste koji će nam spasiti turističku sezonu.

Inače, ovaj jedini bosanskohercegovački grad na moru dijelio je sudbinu sličnih dalmatinskih mjesta u korona-krizi.

Tamošnji turistički djelatnici i trgovci zbrajaju gubitke za svibanj i lipanj, koje će, nadaju se sada, nadoknaditi turističkom sezonom u srpnju, kolovozu te rujnu.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci