Talijani uvode covidsku SUPER-potvrdu, evo što to znači

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Soban/PIXSELL
U Italiji jača strah otkako četvrti val nezaustavljivo intenzivira pandemiju covida-19. Po pritisku na bolnice i intenzivne njege u njima, stanje u Italiji se danomice pogoršava. Stoga vlada za ovaj tjedan priprema nova ograničenja, nastojeći izbjeći božićnu katastrofu. 

Slobodna Dalmacija donosi kako u Italiji dnevno od covida umire sada po pedesetak osoba, desetak manje nego u Hrvatskoj. Italija ima 16,5 puta više stanovnika nego Hrvatska, čije pučanstvo "ulazi u se kâ telaruša": 63 milijuna naspram 3,8 milijuna. Po dnevnom broju umrlih na 100.000 stanovnika Italija prolazi daleko bolje nego Hrvatska.

Dosad je najmanje jednu dozu dobilo 46.955.559 stanovnika, što čini 86,94 posto pučanstva starijega od 12 godina. Nije daleko ni zbir onih koji su prošli kompletan ciklus vakcinacije: 45.638.318 osoba, što čini 84,50 posto starijih od 12. Od onih kojima su sazreli uvjeti za treću dozu (booster) vakcinirano ih je 60,93 posto, to jest 3.126.344 osobe.

Na prvi pogled bi se reklo: izvrsno. Ali nije. Nevakciniranih starijih od 12 ipak je više od 6 milijuna, poprilična masa, čiji udarni dio ne posustaje u žestokim prosvjedima protiv cijepljenja i protiv covidskih propusnica.

Da bi se izbjegao policijski sat ili čak potpuni lockdown za Božić – blagdan Talijanima najprirasliji za srce, kao dan obiteljskog okupljanja i blagovanja – talijanska vlada kani uvesti novi tip propusnice, "covidsku superpotvrdu", kako ju je u subotu popodne nazvao ministar državne uprave Renato Brunetta. O tome je, po njegovim riječima, još potreban dogovor s "guvernerima", to jest predsjednicima talijanskih oblasti, ali "superpotvrda" je, navodno, gotova stvar.

Imali bi je samo cijepljeni i oni koji su preboljeli covid, pa bi se samo oni smjeli kretati svuda dok im traje imunitet, a necijepljeni ali s negativnim brisom, ne starijim od 48 sati, smjeli bi samo do posla i nazad, piše Inoslav Bešker za Slobodnu Dalmaciju.

Nisu se Talijani dosjetili ničemu novome, jer se za sličnu potvrdu opredijelila i Njemačka. Ali u Njemačkoj se takva potvrda zove prozaično i birokratski: G2. Talijani je pak zovu pompozno "super green pass", jer se doima učenije na engleskome.

Razmatra se i mogućnost da se od prosinca do travnja uputi na rad od kuće sve uposlene, barem u državnim službama, kojima je moguće obavljati posao on line.

I u Italiji se razmatra mogućnost uvođenja obvezatnog cijepljenja protiv covida, po istim ustavnim i zakonskim normama u skladu s kojima se obavezno cijepi građane, doduše one još malešne, protiv lepeze zaraznih bolesti koje su još poslije Drugoga svjetskog rata harale i ubijale.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Popularni Članci