SVE ZBOG COVID-POTVRDA Gađali policiju kamenjem, a oni pucali po prosvjednicima, ima ranjenih

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Twitter/Screenshot
U Nizozemskoj su nove epidemiološke mjere izazvale nerede, policija je pucala i ustrijelila dvije osobe koje su sudjelovale u nasilnim prosvjedima u Rotterdamu.

Kako javlja BBC prosvjednici su na policiju zbog nezadovoljstva novim epidemiološkim mjerama bacali kamenje i pirotehniku, zapalili su policijska vozila. 

U neredima je sudjelovalo stotinjak prosvjednika koji su demonstrirali nezadovoljstvo uveđenjem covid potvrda, a ljuti su i zbog zabrane vatrometa u novogodišnjoj noći. 

Gradonačelnik Rotterdama tu večer nazvao je 'orgijom nasilja', uhićeno je 20 prosvjednika, a sedam osoba je ozlijeđeno. 

Patricia Wessels, glasnogovornica policije za Reuters je rekla kako su ispalili hice upozorenja, ali da je bilo i izravnih jer je situacija bila opasna po život. 

"Znamo da su barem dvije osobe ranjene, vjerojatno kao rezultat hica upozorenja, no moramo dalje istražiti točan uzrok", rekla je. Kasnije je priopćeno da su među ozlijeđenima i policijski službenici.

Korišteni su vodeni topovi, a policija na konjima rastjerivala je gomilu.

U Rotterdamu je proglašeno izvanredno stanje, a policija je izdala hitnu uredbu kojom se prekinuo javni prijevoz i ljudima je naređeno da ostanu kod kuće. 

Snimke koje su objavljene na društvenim mrežama prikazuju policijske automobile u plamenu i nekolicinu prosjednika kako policiju gađaju kamenjem. Upravo te snimke Vlasti žele, pa su pozvale prolaznike i ljude koji su snimali nerede da snimke pošalju policiji zbog daljnje istrage.

A KOJI JE POVOD NEREDIMA?

Zbog novih mjera restorani i trgovine u Nizozemskoj moraju zatvoriti ranije, a publika je zabranjena na sportskim događajima.ž

Uveli su i covid-potvrde koje mogu dobiti samo cijepljeni ili oni koji su preboljeli covid. Testovi se ne priznaju.

Jučer je vlada drugu godinu zaredom zabranila vatromet 31. prosinca kako bi spriječila dodatno opterećenje zdravstva.

Popularni Članci