Sutra počinju pripreme za izbor novog pape

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.cafe.ba
Već od najave odreknuća Pape Benedikta XVI. počele su spekulacije i kalkulacije o njegovom nasljedniku. Sutra počinju kongregacije na kojima će pripremiti konklave na kojima će se birati novi Sveti Otac. Ime novog poglavara Katoličke crkve trebali bismo doznati za desetak dana.

Početak konklava najavljen je za 11. ožujka, a povijest pokazuje da traju dva do četiri dana. Kardinali će se zatvoriti u Sikstinsku kapelu i glasovati sve dok ne izaberu novog papu dvotrećinskom većinom. Za tu prigodu u Sikstinsku kapelu će se postaviti posebna peć i dimnjak. Vjernici na Trgu svetog Petra i oko milijardu i 200 tisuća vjernika diljem svijeta čekat će rezultat. Listići na kojima su kardinali glasovali se spaljuju, a dodaju se kemikalije za crni dim, ako papa nije izabran i za bijeli, ako je izabran, a tada se oglašavaju i zvona bazilike svetog Petra.

Nakon što izabrani kardinal prihvati izbor za papu, bira i kojim će se imenom zvati. Odlazi u 'sobu suza' gdje odijeva papinsku odoru, a unaprijed budu pripremljene tri veličine: mala, srednja i velika. I onda se novi papa pojavljuje na balkonu, a kardinal protođakon proglašava da "Habemus Papam" - imamo Papu.

Kladionice već rade punom parom i spekulira se o mogućem nasljedniku. Hoće li to biti prvi crni papa, netko od favorita ili netko tko se uopće ne spominje?

Bivši veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko procjenjuje da će najkasnije na sljedećim izborima biti prekinut eurocentrizam i da će biti izabran netko iz Latinske Amerike.

"Beznačajna je mogućnost da bude netko iz Afrike ili Azije i to zbog toga jer ih je prvo mali broj, drugo utjecajno su slabiji i treće - zbog broja katolika na tom području", smatra Maštruko.

No, na konklavama je baš sve moguće.

"Jedini koji su, kako se to kaže, ušli kao mogući pape u konklavu i izašli kao pape, a ne samo kao kardinali su u ovih 50-ak godina bili Papa Pavao VI. i papa Benedikt XVI.", zaključuje teolog Anton Šuljić.

Dubrovački biskup Mate Uzinić objašnjava da za papu može biti izabran bilo koji muškarac kršćanin, ali takav slučaj nije se dogodio od 14. stoljeća i uvijek bude izabran netko iz kruga kardinala.

"Nije važno koje je boje kože, niti koji jezik govori, bitno je da bude izabran od strane kardinala, da on taj izbor prihvati i tim prihvaćanjem postaje rimski biskup, a kao takav i poglavar sveopće Crkve", naglašava Uzinić.

Katolici se nadaju se da će sljedeći papa udahnuti novi život u Katoličku crkvu. Novi papa prvo će se morati suočiti s organizacijom klera, objašnjava vatikanist Silvije Tomašević.

"Pred njim stoji mnogo izazova; sudbina rastavljenih i vjenčanih parova, homeseksualaca, ekonomska kriza.. Prema tome, nije baš jednostavno onome koji će naslijediti Benedikta XVI.", zaključuje Tomašević.

Media servis

Popularni Članci