'

Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sjeverna Koreja objavila je da se povlači iz svih sporazuma prema kojima ne bi trebala napadati Južnu Koreju.

Također je prekinuta veza crvenim telefonom među dvjema zamljama, zatvoren pogranični prolaz Panmunjom u demilitaliziranoj zoni, a sve to nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a uvelo nove sankcije protiv Pjongjanga zbog izvođenja trećeg nuklearnog pokusa.

Stroge sankcije UN-a prije svega se odnose na zabranu uvoza i izvoza robe koja je zabranjena od strane UN-a, kao što su jahte, luksuzni automobili ili nakita. Prije usvajanja same rezolucije, Koreja je prijetila SAD-u izvođenjem „preventivnog“ nuklearnog udara.

Podsjetimo, prije gotovo mjesec dana, Sjevernokorejska državna novinska agencija objavila je da je izveden podzemni test s manjim uređajem, ali dosad najrazornije snage. Režim u Pyongyangu ranije je najavio izvođenje nuklearnog pokusa. Južna Koreja procijenila je da je jakost eksplozije nešto veća nego ranije kada su testirane bombe od 7 kilotona. Magnituda seizmološkog događaja koji je zabilježio SAD iznosi 4,9.

Osude su stigle sa svih strana od SAD-a do Japana. Kritike komunističkoj Koreji stigle su i od saveznika Kine, pisao je tada BBC. UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon ocijenio je test teškim kršenjem UN-ovih rezolucija i provokacijom.

Inače, glavi sporazum o nenapadanju je potpisan prije više od 20 godina, točnije 1991. godine.

Dubrovački dnevnik / Media servis

Popularni Članci