test

SIGURNA SU ZA TRUDNICE mRNA cjepiva nemaju veći rizik od komplikacija, pobačaja, prijevremenih poroda

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
Cjepiva protiv COVIDA-19 proizvedena korištenjem mRNA tehnologije ne uzrokuju komplikacije u trudnoći kod budućih majki i njihovih beba, rekao je u utorak regulator Europske unije, nakon detaljne analize nekoliko istraživanja.

U analizi koja se temelji na istraživanjima oko 65.000 trudnoća u različitim fazama nisu pronađeni znakovi većeg rizika od komplikacija, pobačaja, prijevremenih poroda ili ozbiljnih nuspojava cjepiva mRNA na nerođenu bebu, priopćila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Pfizer i njemački partner BioNTech, kao i Moderna, trenutačno isporučuju takva cjepiva Europskoj uniji.

Iako je EMA priznala neka ograničenja u podacima, rekla je da su rezultati konzistentni u svim studijama.

"Prednosti primanja mRNA cjepiva protiv COVIDA-19 tijekom trudnoće nadmašuju sve moguće rizike za buduće majke i nerođenu bebu", objavila je agencija.

Recenzija internog tima također je pokazala da su cjepiva protiv COVIDA-19 jednako učinkovita u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod trudnica kao i kod žena koje nisu trudne.

Nekoliko zemalja EU-a već je podržalo upotrebu cjepiva protiv COVIDA-19 za trudnice, a potpora EMA-e za mRNA cjepiva vjerojatno će potaknuti kampanje cijepljenja u manjim zemljama koje se oslanjaju na znanstvenu stručnost regulatora.

Popularni Članci