Rusi bježe od mobilizacije, kilometarske kolone, rasprodani letovi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: news.yahoo.com
Kako bi izbjegli poziv u vojsku, ruski muškarci pokušavaju napustiti zemlju. Na graničnim prijelazima nastali su ogromni redovi, no Kremlj tvrdi - izvješća o bijegu muškaraca su pretjerana...

To opovrgava ipak činjenica da su se na granici s Gruzijom stvorile kilometarske kolone vozila. Osim toga, neki su odlučili preskočiti čekanje u koloni - i zaputili se prema granici pješice.

Jedan od muškaraca koji je krenuo na takav put, a koji nije želio da ga se imenuje, rekao je BBC-evoj novinarki kako je čekao od 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, a uspio prijeći granicu tek kasno navečer. Drugi je rekao kako je čekao 12 sati. "Slomit ću ruku, nogu... Sve da izbjegnem mobilizaciju", rekao je.

Za ostala odredišta do kojih se može doći zračnim putem cijene avionskih karata nevjerojatno su porasle, a na nekima su potpuno rasprodane. To su gradovi poput Istanbula, Beograda ili Dubaija.

Litva, Latvija, Estonija i Češka rekle su kako neće pružiti utočište Rusima koji bježe, dok je njemačka ministrica unutarnjih poslova, Nancy Faeser, rekla da su dobrodošli.

"Dezerteri kojima prijeti teška represija dobit će zaštitu nakon sigurnosnih provjera", rekla je, donosi RTL.

Na bijeg je pozvao u ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Rekao je da se Rusi moraju oduprijeti mobilizaciji.

"Ne želite više? Ne? Onda protestirajte. Uzvratite. Bježite. Ili se prepustite ukrajinskom zarobljeništvu", kazao je.

Popularni Članci