REZULTATI ISTRAŽIVANJA ZABRINJAVAJU Djeca imaju katastrofalne posljedice na mentalno zdravlje zbog izolacije u doba korone

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Njemački istraživači potvrdili su da je nedostatak osobnog kontakta tijekom izolacije zbog Covida i zatvaranja škola imao snažan utjecaj na mentalno zdravlje djece, a broj pokušaja samoubojstva naglo se povećao. Oko 500 maloljetnika hospitalizirano je nakon pokušaja samoubojstva u Njemačkoj od početka ožujka do kraja svibnja 2021., izvijestio je ovaj tjedan DUP Magazin, pozivajući se na još neobjavljenu studiju Sveučilišne bolnice u Essenu (UK Essen).

Istraživači su analizirali podatke iz 27 dječjih jedinica intenzivne njege diljem zemlje. Otkrili su da su se prijavljeni pokušaji samoubojstva djece povećali četiri puta u usporedbi s periodima prije pandemije.

Christian Dohna-Schwake, voditelj odjela za djecu u UK Essenu, rekao je da su daljnja ograničenja i zatvaranje škola posebno štetni maloljetnicima koji već pate od depresije ili anksioznih poremećaja. "Društveni kontakti izvan društvenih medija imaju preventivni učinak protiv mentalnih problema", rekao je Dohna-Schwake, apelirajući da škole ostanu otvorene "što je dulje moguće".

Međutim, Renate Schepker, voditeljica Njemačkog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju, psihosomatiku i psihoterapiju (DGKJP), rekla je za RND da se moguće implikacije studije moraju promatrati s oprezom dok se ona ne objavi.

U isto vrijeme, Schepker se složila da blokade utječu na dobrobit djece. “Imaju drugačiji osjećaj za vrijeme i mnogo više ovise o razvojnim poticajima, kao što su društveni kontakti. Djeci i adolescentima bi trebalo biti moguće da održavaju kontakt s drugom djecom unatoč izolaciji – i to ne samo digitalno”, rekla je, prenosi Slobodna Dalmacija. 

Popularni Članci