'

Referendum o statusu Falklandskih otoka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: AlJazeera
Stanovnici Falklandskog otočja na dvodnevnom referendumu glasuju o suverenosti. Cilj je suprotstaviti se sve snažnijim težnjama Argentine za tim teritorijem pod upravom Velike Britanije. Naime, Argentina sve glasnije traži povrat otočja pod svoje okrilje, a referendum smatra nelegalnim, piše HRT.

Očekuje se da će oko 1800 otočana s pravom glasa (od ukupno 2500 stanovnika) izabrati da ostanu dio prekomorskoga britanskog teritorija. Za britansku suverenost nad tim otočjem 1986. glasovalo je 96% otočana.

Velika Britanija poručila je Argentini da ne želi razgovarati o statusu spornog Falklandskog otočja ako u tome ne sudjeluju lokalne vlasti.

Velika Britanija zauzela je to stajalište nakon što se argentinski ministar vanjskih poslova Hector Timerman odbio sastati s britanskim kolegom Williamom Hagueom u Londonu, protiveći se da na sastanku budu i predstavnici vlasti Falklandskog otočja.

Dvije su zemlje 1982. vodile desetotjedni rat za to otočje, koje je dio samoupravnih britanskih prekomorskih područja, ali ih Argentina zove Malvinima i tvrdi da pripadaju njoj.

Velika Britanija dobila je rat, no Argentina je prošle godine ponovno otvorila pitanje statusa Falklandskog otočja nakon što je u lokalnim vodama počelo istraživanje nalazišta nafte.

Rezultati glasovanja očekuju se u ponedjeljak oko ponoći po srednjoeuropskom vremenu.

Izvor: HRT

Popularni Članci