PRVI KUĆNI TEST NA COVID Daje rezultat za 10 minuta, bit će pouzdan 98%, a evo koliko bi mogao koštati

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Očekujemo da će krajem idućeg tjedna prvi kućni testovi na covid-19 biti i u našim ljekarnama, a u idućih mjesec dana mogli bi, prema trenutnim informacija, imati i nekoliko različitih vrsta kućnih testova na raspolaganju, kaže predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo. Naime, u zemljama EU dosad je odobreno 16 raznih brzih antigenskih testova, a među njima i Xiamen Boson Biotechov test koji bi se sljedeći tjedan prvi mogao pojaviti u Hrvatskoj.

Potvrdili su tu vijest i u Mediki, veledrogeriji koja će distribuirati Xiamen Boson Biotechov test prilagođen za kućnu uporabu koji funkcionira po sličnom principu kao i testovi za dokazivanje trudnoće. Prijavu za test zaprimila je i Hrvatska agencija za lijekove (HAMED) što je prvi preduvjet za prodaju u ljekarnama tako da se sad samo čeka da proizvođač isporuči proizvod, piše Jutarnji.

"Trajalo je neko vrijeme da se dođe do kućnih testova koji su maksimalno pouzdani, a kojima se u samo desetak minuta može otkloniti sumnja na covid-19", kaže Jakov Radošević iz Medike.

U svakoj kutiji za testiranje nalazi se komplet koji se sastoji od sterilnog štapića, otopine, epruvete, ispitnog uređaja i upute za uporabu.

"Za uzimanje uzoraka koristi se štapić na koji se može kapnuti slina ili se uzme bris s unutrašnje strane nosa, a moguće i sa sluznice u ustima. Potom se taj bris stavlja u malu epruvetu s otopinom odnosno reagensom i pričeka desetak minuta. Na kraju se otopina nakapa u tester koji će pokazati jednu crticu ako je nalaz negativan ili dvije ako se radi o koronavirusu", objašnjava Radošević način korištenja ovog testa.

Naglašava da se na ovaj kućni test čekalo neko vrijeme jer je bilo nužno da se povedu istraživanja, ali i da sve bude jednostavno i sigurno s obzirom na to da s testom rukuju nestručnjaci. Primjerice, morala se voditi briga i o tome da otopina odnosno reagens ne budu opasan za zdravlje. Nakon toga uslijedila je validacija testova odnosno moralo se utvrdi koliko maksimalno mogu biti pouzdani. Istina, upozorava se da ni antigenski testovi koje rade profesionalci nisu 100 posto točni pa neće biti niti ovi kućni.

To znači da će barem jedan od 1000 takvih testova biti ili lažno pozitivan ili lažno negativan. Proizvođač također upozorava da je manje vjerojatno da će test biti pozitivan test kod onih kod kojih bolest već traje tjedan dana, ali je zato 98 posto pouzdan kad se testiranje obavi kod prvih simptoma. Upozorava se također da ti testovi nisu i neće biti zamjena za one koje rade profesionalci i koji se koriste primjerice pri prelasku granice kao dokaz da netko nije zaražen covidom-19.

No, bit će to praktično rješenje za sve one koji posumnjaju da su pozitivni i žele brzu provjeru. Također će ih moći koristiti za brza testiranja tvrtke za svoje zaposlene kao i škole u nekim situacijama. Jedino bi za masovniju uporabu kočnica mogla biti cijena jer prema trenutnim izračunima jedan test će u Hrvatskoj koštati do 100 kuna.

Popularni Članci