Projektant Pelješkog mosta uoči prolaska prvog kruzera: Prolazi se kao u najvećim europskim lukama, iako...

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Milan Sabic/PIXSELL
U Neum će u četvrtak rano ujutro uploviti najveći kruzer do sada i prvi koji prolazi ispod Pelješkog mosta. Pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana, Joza Glavića kruzer "Bolette" će se sidiriti u neumskom akvatoriju gdje će ostati četrnaest sati, a za to vrijeme će putnici uživati u turističkom posjetu Hercegovini.

Riječ je o brodu dužine nešto više od 237 metara i širine 32,5 metara. Ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova. Air Draft ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća visina dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara. Biti će to prvi test prolaska velikog broda ispod mosta, piše more.slobodnadalmacija.hr

Zanimljivo je da je za kormilom iskusni kapetan Jozo Glavić koji je 2019. godine postao svjetska vijest nakon što je 195 metara dug i 22 i pol metra širok kruzer Braemar, u vlasništvu tvrtke Fred. Olsen Cruise Lines, provukao kroz uski Korintski kanal.

Podsjetimo, pomorsko društvo iz BIH i tamošnji političari više su puta isticali da će Pelješki most sprječavati uplovljavanje brodova u Neum.

Najdalje je otišla Bosanska akademska zajednica koja je svojevremeno dala sumanuti prijedlog - izrezati Pelješki most i od njega napraviti pokretni, koji će se podizati i spuštati kako bi veliki brodovi mogli uplovljavati u Neum, a koji zbog ovakvog mosta to ne mogu.

Međutim, projektant pelješkog mosta, Slovenac, Marijan Pipenbaher ovakve tvrdnje iz Sarajeva naziva bedsatoćama koje se plasiraju u dnevno-političke svrhe.

- Takve izjave nemaju nikakve veze sa strukom. Republika Hrvatska je maksimalno otvorila prolaz prema Neumu visine 55 metara i svaki brod može proći. Prolazi se kao u najvećim europskim lukama. Veliki brodovi i kruzeri tu nemaju što raditi jer je riječ o zaštićenom području kroz Naturu 2000. Veliki propeleri bi izrovali morsko dno - pojašnjava Pipenbaher, 

- Za ovaj most bi bilo sasvim dovoljno do 35 metara visine. Da mogu proći jedrilice s 25 metara visokim jarbolom. Prostor je preosjetljiv i u Neumu je tako mala lučica da se veliki brod ne može ni okrenuti - ističe Pipenbaher, naglašavajući da imaju četiri prolaza ispod mosta širine 285 metara pa oni koji prolaze prema Neumu mogu birati kuda će proći.

- Pelješki most je lijep i uklapa se sa morskim okolišem i brdima na Pelješcu. I svi mu se dive. Ovakve izjave koje dolaze iz BIH su obično politikantstvo - zaključio je Pipenbaher.

Popularni Članci