PREPLAVIO TRŽIŠTE Lažni med u susjednoj državi ne ispunjava uvjete za ljudsko korištenje, može biti štetan po zdravlje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Prošla i ova godina bile su izuzetno loše kada je riječ o proizvodnji meda u cijeloj susjednoj državi.

Pčelari u Bosni i Hercegovini, osim sa slabim prinosima, velike probleme imaju i zato što na tržištu u BiH ima mnogo falsifikata, odnosno lažnog meda, pišu Nezavisne novine.

Pčelari su na društvenim mrežama upozorili ovih dana da su se na tržištu diljem BiH po trgovinama, tržnicama, pa čak i pojedinim trgovačkim centrima pojavile veće količine meda sumnjivog porijekla, koji ne ispunjava uvjete za ljudsko korištenje te može biti štetan po zdravlje.

Kako se navodi na jednoj stranici na društvenim mrežama koja okuplja bh pčelare, a koju prati više od 20.000 korisnika, ništa ne bi bilo čudno da prethodna, a i ova godina nije bila toliko loša kada je riječ o proizvodnji meda, a takvu ne pamte niti najstariji pčelari. Nekoliko ranijih godina također nije bilo posebno uspješno.

Iz Inspektorata RS kažu da Veterinarska inspekcija RS svake godine obavlja kontrole i uzima uzorke meda kod primarnih proizvođača, s ciljem otkrivanju korištenja zabranjenih sastojaka (hormona) i nedopuštenog liječenja.

Dodaju da se, kada je riječ o uvoznom medu, kontrole obavljaju u vanjskotrgovinskom prometu.

“Prema  podacima sektora Inspekcije za hranu o obavljenim kontrolama za prvih šest mjeseci ove godine, preko graničnih prijelaza na kojima nadzor obavlja Inspekcija za hranu RS uvezeno je 14 pošiljki meda i drugih pčelinjih proizvoda. Uzeti su uzorci meda za laboratorijske analize i svi su ocijenjeni kao ispravni.

Međutim, Inspekcija za hranu RS ne raspolaže podacima o uvozu preko graničnih prijelaza u FBiH i proizvođačima s područja FBiH, što je značajno jer je kretanje robe između entiteta slobodno i bez administrativnih kontrola”, naveli su iz Inspektorata RS.

Ističu da je Inspekcija za hranu proteklih dana tragom određenih informacija uzela uzorke meda u maloprodaji od tri proizvođača s područja FBiH, te su prve laboratorijske analize pokazale da je u sva tri slučaja riječ o lažnom medu.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kažu da su 30. srpnja dobili anonimni dopis o medu koji ne odgovara propisanoj kvaliteti, ali bez pratećih laboratorijskih nalaza.

“Inspekcijske aktivnosti tragom tog dopisu planirane su u drugoj polovici rujna i dalje. Federalna veterinarska inspekcija ove je godine već obavljala kontrolu kvalitete, pri čemu je iz prometa povučeno 39 pakiranja meda, a u nadzorima su izrečene prekršajne kazne prema Zakonu o zaštiti potrošača za prodavače meda i prema Zakonu o inspekcijama za punionicu meda”, stoji u odgovoru Nezavisnim novinama iz Federalne inspekcije.

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH, kaže da se med uvijek prodavao pokraj ceste ili na tržnicama. “Kada je riječ o trgovinama, one su pravne osobe i tu je odgovorna inspekcija”, rekao je Deljo, prenosi Poslovni.hr.

Popularni Članci