'

Premijer Srbije za stvaranje Balkanskog vijeća

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: moja.rs
Ivica Dačić, premijer Srbije u intervjuu za AlJazeeru Balkan izrazio je želju za što boljom suradnjom s Hrvatskom te osnivanjem Balkanskog vijeća koje bi, kako kaže, ojačalo zajedništvo država. Opovrgava poveznice s oživljavanjem Jugoslavije.

„Države Balkana ne moraju se međusobno voljeti, ali trebaju surađivati, jer to im je u zajedničkom interesu“, ustvrdio je Dačić. Dodao je: „Nije to nova Jugoslavija. Sigurno da nam je Bosna i Hercegovina bliža nego Litva, a Litvanac kada dođe u Srbiju, ima veća prava nego netko kad dođe iz Hrvatske. Mislim da to nije pravedno.“ Također je naglasio da je povijest zemalja odnosno dobri ili loši odnosi pripadaju prošlom dobu te je upravo to ono na čemu vlade moraju surađivati kako bi ojačale i same države.

Kako bi ovakva inicijativa bila pokrenuta, Dačić se namjerava sastati sa premijerom Zoranom Milanovićem s kojim bi uz nalazak točki zajedničkog interesa dogovorio oko ostalih segmenata koje dvije države dijele.

Po pitanju Kosova, premijer Srbije je odbacio mogućnost povlačenja Srbije iz pregovora i priznavanja Kosova. Kaže kako će nastaviti inzistirati na autonomiji područja većinski nastanjenih Srbima. Rekao je: „Mi mislimo da je prihvatljivo rješenje da mi ne priznajemo neovisnost Kosova i da se srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da autonomija. Srbija sigurno neće sebi pucati u glavu time što će reći mi ćemo prekinuti pregovore.“

Po riječima premijera, za Srbiju ne postoji bolje rješenje od članstva u Europskoj uniji. „Dajte da mi uđemo u Europsku uniju, pa ako ne valja onda ćemo izaći“, rekao je Dačić.
 

Izvor: AlJazeera Balkan

Popularni Članci