'

POSTIGNUT KOMPROMIS Hrvati neće igrati na bazenu koji nosi ime čuvara iz Morinja, utakmice će biti na 'neutralnom terenu'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: bazenkotor.me/društvene mreže
Vaterpolisti Primorca iz Kotora će u idućoj sezoni regionalne Premijer lige protiv hrvatskih klubova igrati izvan Kotora, objavio je predsjednik kluba Siniša Kovačević. Problem je nastao nakon što su hrvatski klubovi kao i reprezentacija, odbili igrati na bazenu Zoran Džimi Gopčević u Kotoru. Za hrvatsku stranu sporno je ime plivališta. Hrvatsko ministarstvo turizma i sporta donijelo je preporuku da hrvatski klubovi i hrvatska reprezentacija ne igraju u Kotoru.

Naime, bazen u Kotoru nosi ime Zorana Gopčevića, proslavljenog vaterpolista Primorca, kojeg hrvatska strana optužuje za ratne zločine u logoru Morinj, koji se nalazio u Boki Kotorskoj. Konkretno, hrvatski vojnici i civili s dubrovačkog područja, koji su tijekom srpske i crnogorske agresije na Hrvatsku bili zatočeni u Morinju, tvrde da je Gopčević tamo bio zapovjednik straže koji je ispitivao zatočenike te dopuštao vojnicima JNA i crnogorskim civilima da tuku zatočene Hrvate i da ih je poticao na to.

Postignut kompromis, igrat će se na 'neutralnim terenima'"Bez pomoći države i Općine, VPK Primorac na čelu s predsjednikom Sinišom Kovačevićem, a nakon pregovora s Hrvatskim vaterpolo savezom, pronašli su rješenje za odigravanje utakmica Premijer lige u sezoni pred nama. Primorac će tako biti domaćin na nekom od crnogorskih bazena izvan Kotora, dok će hrvatski predstavnici igrati utakmice protiv Primorca na neutralnim terenima u Hrvatskoj. Mislim da je ovo maksimum koji smo mogli postići.

Pronašli smo sportsko rješenje i u razgovoru s predsjednikom Upravnog odbora Regionalne vaterpolo lige i potpredsjednikom HVS-a Pericom Bukićem dogovorili da pet utakmica protiv hrvatskih klubova Primorac odigra na neutralnom bazenu u Crnoj Gori, a isto tako i da hrvatski predstavnici igraju utakmice na neutralnim bazenima u Hrvatskoj. Ovaj kompromis je rješenje za iduću sezonu, ali se nadam da će država Crna Gora i Republika Hrvatska riješiti ovaj problem, kako Primorac više ne bi bio žrtva politike, jer se mi želimo baviti sportom,” poručio je Kovačević, prenosi Index.

Trofejni vaterpolist i jedan od glavnih u logoru

Inače, bazen u Kotoru ranije je nosio ime Nikše Bućina, antifašističkog borca koji je 1944. godine poginuo u borbi protiv četnika. Onda je prije tri godine grad Kotor odlučio da će tu čast dobiti Gopčević. On je s Jugoslavijom od 1977. do 1980. osvojio olimpijsko i europsko srebro te svjetsku broncu. Kao igrač Kotora osvojio je 1986. jugoslavensku duplu krunu. Umro je 2000. u 46 godini, dok je u Subotici vodio trening tamošnjeg Spartaka. 

Popularni Članci