PUNO MUTACIJA I OTPORNA NA CJEPIVO? Pojavila se nova varijanta koronavirusa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PIRO4D, pixabay
U Južnoj Africi otkrivena je nova varijanta koronavirusa koja ima mnogo mutacija i vrlo je zarazna. Odgovorna je za velik porast broja zaraženih. Identificirana je kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike. Zasad se posebno brzo širi među mladima. Velika Britanija uvodi ograničenja putovanja u šest afričkih država jer postoji zabrinutost da bi cjepiva protiv te varijante mogla biti manje učinkovita.

Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su znanstvenici dosad otkrili, rekla je direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Jenny Harries. “Ovo je najznačanija varijanta koronavirusa koju smo dosad uočili. Potrebna su hitna istraživanja kako bismo naučili više o tome koliko je zarazna, opasna i otporna na djelovanje cjepiva”, rekla je Harries, a prenosi BBC.

Radi se o varijanti korone koja je zabilježena u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu. Nazvana je B.1.1.529 i ima čak 32 mutacije koje bi joj možda mogle omogućiti da izbjegava imunitet stečen cjepivima i prebolijevanjem. Harries je dodala da “znanstvenici proučavaju koje javnozdravstvene politike bi mogle ograničiti utjecaj te varijante”.

Kako javlja BBC, Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo je putne restrikcije prema Južnoafričkoj Republici i pet susjednih zemalja kako bi ograničili širenje nove varijante. “Još uvijek ne znamo dovoljno o novoj varijanti identificiranoj u Južnoafričkoj republici, ali moramo biti na oprezu”, rekao je britanski ministar zdravstva.

Rekao je da je odluka o zabrani letova iz više afričkih zemalja “mjera opreza kojom pokušavamo zaštititi naše granice”. Za sada je sekvenciranjem genoma te varijante identificiran tek mali broj slučajeva, međutim, stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Naime, sasvim je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno prepoznati prisutnost te varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu povezani su s Afrikom, prenosi Index.

Popularni Članci