Poljska aktivirala članak 4, NATO mora održati hitan sastanak

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, YouTube
NATO će održati hitan sastanak na zahtjev Poljske koja se pozvala na primjenu članka 4 NATO ugovora nakon što su dvije osobe poginule u eksploziji u Przewodowu, selu na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, prenosi Reuters. 

Visoki dužnosnik američke obavještajne službe rekao je da su istok Poljske pogodili ruski projektili, izvijestio je Associated Press, dok Pentagon zasad kaže da nema informacije koje bi potvrdile da se radi o ruskim raketama, prenosi Danas.hr.

Članak 4 NATO ugovora pokriva scenarij u kojem se država članica osjeća ugroženom od strane druge zemlje ili terorističke organizacije.

"Stranke će se međusobno savjetovati kad god je, po mišljenju bilo koje od njih, ugrožen teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje od stranaka", stoji u ugovornoj klauzuli.

30 država članica tada započinje službene konzultacije na zahtjev ugrožene članice. U razgovorima se razmatra postoji li prijetnja i kako joj se suprotstaviti, a odluke se donose jednoglasno. 

Međutim, članak 4 ne znači da će postojati izravan pritisak na djelovanje. Ovaj mehanizam konzultacija pokrenut je nekoliko puta u povijesti NATO-a. Jedan primjer je prije godinu dana, kada su turski vojnici poginuli u napadu iz Sirije. 

U tom slučaju NATO se konzultirao, ali nije ništa poduzeo.

Popularni Članci