PO PRVI PUT U Europi prodano više električnih automobila nego dizelaša, evo i kako stoje Hrvati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Danijel Berkovic/PIXSELL
Prijeđen je još jedan rubikon na europskom tržištu automobila. Prema podacima analitičke kuće Jato Dynamics, a koje prenosi ugledni britanski magazin The Economist, u kolovozu je u Europi prvi put u povijesti prodano više automobila na baterijski pogon nego onih pogonjenih dizelskim motorima. Ti podaci temelje se na statistikama novih registracija vozila, a iz analitičke tvrtke navode kako je gotovo svaki četvrti automobil registriran u Europi u kolovozu bio ili auto s potpunim električnim pogonom ili plug-in hibridno vozilo.

To postignuće tumači se kao rezultat dvaju krupnih trendova - s jedne strane raste prodaja električnih vozila pogonjena financijskim poticajima i sve većom dostupnošću cjenovno povoljnih modela, a s druge interes za dizelske motore jenjava zbog sve strožih ekoloških normi, pa čak i ograničenja njihova korištenja koja neki gradovi uvode zbog zagađenja zraka. Još 2011. čak 55 posto svih automobila prodanih u Europi bilo je pogonjeno dizelskim motorom, dok je taj udjel u kolovozu pao na 20 posto, piše Jutarnji list.

Ipak, ovi krupni trendovi s europskog tržišta automobila zasad se samo djelomično prelijevaju na hrvatsko. Prema podacima Promocije plus, u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je registrirano 37.392 novih putničkih vozila, što je 32,3 posto ili 9135 vozila više nego u istom razdoblju 2020. Vozila na benzinski pogon izabralo je 20.330 kupaca ili 54,4 posto, dizelaše njih četvrtina, 24,9 posto ili 9309 kupaca, dok je električno vozilo kupilo 756 ljudi, odnosno dva posto od ukupnog broja prodanih vozila.

LPG je izabralo 1484 kupca ili četiri posto, a hibridna vozila koja su prijelaz prema automobilima na električni pogon izabralo je 5513 kupaca ili 14,7 posto. Što se tiče prodanih marki, u prvoj polovici godine neosporni tržišni lider je Volkswagen grupa, a ako se gleda samo rujan, i u Hrvatskoj je najprodavaniji model Dacia Sandero. Kuriozitet je da su u rujnu u Hrvatskoj prodana čak 23 Tesle.

Popularni Članci