PAPA PORUČUJE Onima kojima se brak raspao trebaju potporu, a ne osudu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: facebook
Papa Franjo je otvorio povijesnu sinodu na kojoj će biskupi iz čitavoga svijeta razmatrati učenja Crkve o obitelji i braku. Papa je već prije poručio da želi otvaranje Crkve prema vjernicima u izvanbračnom statusu i da je spreman prihvatiti katolike koji ne slijede sve doktrine.

U veljači je rekao da ljudima kojima se brak raspadne treba potpora, a ne osuda. Za papu su prioritetne i teme samohranih majki i djece koja žive u takvim obiteljima.

Biskupi i manji broj laika provest će sljedeća dva tjedna proučavajući jaz između onoga što Crkva govori o razvodima i izvanbračnom životu i onoga što vjernici zapravo prakticiraju, prenosi Hina.

Treća izvanredna Biskupska sinoda prvi je osjetljiv ispit za papu Franju jer u nizu rasprava o izazovima za današnju katoličku obitelj pitanje razvedenih i ponovno vjenčanih osoba već izaziva snažne podjele.

Predsjednici biskupskih konferencija, biskupi i stručnjaci, vjernici i laici sudjelovat će na sinodi od 5. do 19. listopada na temu "Pastoralni izazovi o obitelji u kontekstu evangelizacije".

Ukupno će sudionika biti 191. Kao pripremni dokument služit će im Instrumentum laboris, sastavljen iz odgovora na 38 pitanja o obiteljskim temama koja su bila razaslana biskupijama diljem svijeta.

Očekivanja su velika. S jedne strane teži se obrani tradicionalne obitelji u čemu su složni svi kardinali, s druge strane zagovara se uključenje brojnih katolika koji žive izvan propisa.

- Sretna obitelj vitalna je za Crkvu i društvo - poručio je papa.

Talijanski kardinal koji organizira sinodu Lorenzo Baldisseri očekuje da biskupi razgovaraju "konstruktivno, slobodno i iskreno" s poštovanjem za suprotna mišljenja. Sudionike je pozvao da ne pokušavaju nametnuti svoje stajalište kao isključivo i da "traže istinu zajedno".

Popularni Članci