'OVO JE ČUDNO' Novi soj korone može zaraziti i one koji su bolest već preboljeli

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL
Brazilski grad Manaus prošlog je proljeća bio posebno teško pogođen pandemijom koronavirusa. Bolnice su bile pretrpane, groblja zagušena. No, nakon travnja prošle godine, činilo se da je najgore prošlo, a znanstvenici su procjenjivali kako je grad od dva milijuna stanovnika dosegao imunitet krda - bolest je preboljelo oko 75% stanovnika. Krajem godine, broj zaraženih ponovno je počeo vrtoglavo rasti. Krivac je, ispostavilo se, bio potpuno novi soj virusa.

Stručnjaci su sumnjali da se širi britanska ili južnoafrička vrsta virusa, no ono što su našli potpuno ih je iznenadilo. Virolog Nuno Faria s Imperial Collegea u Londonu i njegov tim sekvencirali su verzije virusa pronađene u Manausu i otkrili set od 21 mutacije koji se nije nalazio u drugim verzijama u Brazilu, piše Jutarnji.

Faria je tada, piše New York Times, poslao poruku kolegi: “Mislim da gledam u nešto vrlo čudno, i dosta sam zabrinut zbog toga.” Posebno ga je brinula nekolicina mutacija koje su znanstvenici već uočili u britanskim i južnoafričkim verzijama, nazvanim B.1.1.7 i B.1.351.

Eksperimenti su ukazivali da se zbog mutacija na proteinu šiljka, kojim se virus koristi kako bi ušao u stanice, te dvije verzije virusa znatno lakše i brže šire. Verzija iz Manausa - nazvana P.1 - također ih je imala. No, ona je imala i nekolicinu mutacija koje su virusu omogućavale da zaobiđe antitijela koja je organizam proizveo nakon što bi već prebolio COVID-19.

Dok su Faria i njegov tim proučavali vrstu koja će se tek nazvati P.1, isti su soj početkom godine otkrili i japanski virolozi kod četvero turista koji su se vratili s puta u Amazoniji. Faria je nastavio pratiti širenje P.1 u Manausu, i otkrio kako je već početkom siječnja bio prisutan u 87 posto uzoraka iz Manausa. Do početka veljače, bio je jedina prisutna podvrsta.

U novom istraživanju, koje tek trebaju pregledati drugi stručnjaci, Faria i njegovi kolege objavili su podatke iz kojih proizlazi da je glavni razlog novog vala epidemije u Manausu činjenica da P.1 može zaraziti ljude koji su već preboljeli koronu. Zajedno u kombinaciji s mutacijama koji ga čine više zaraznim - širi se do 2,2 puta brže od prvotnih sojeva - P.1 je počeo dominirati u brazilskoj Amazoniji.

Prema istraživanju, najmanje 25, a najviše 61 posto ljudi koji su preboljeli COVID-19 ponovno se može razboljeti ako se izloži P.1 varijanti. Za sada još uvijek nije poznato koliko su dosad odobrena cjepiva učinkovita u zaštiti od nove verzije virusa.

U Brazilu se koriste cjepiva AstraZenece, koje je u Brazilu učinkovito u 60 do 90% slučajeva, te kineskog Sinovaca, koje je u toj državi tek 50 posto učinkovito. U laboratorijskim uvjetima Faria i kolege uočili su kako su i antitijela koja tijelo razvija nakon cijepljenja također manje uspješna u zaustavljanju P.1 varijante. Faria ističe kako to ne mora značiti da neće uopće štititi od oboljenja, a vrlo vjerojatno će i dalje štititi od najtežih slučajeva.

Novi soj za sada nije isproban na cjepivima Pfizera, Moderne i Johnson&Johnsona, no postoji opasnost da će vrlo brzo dobiti priliku - naime, prvih šest slučajeva već je zabilježeno i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Još šest slučajeva prijavljeno je i u Sjedinjenim Državama, a NYT piše kako je uočen i u još 23 države diljem svijeta. U svim tim državama vrlo će se vjerojatno natjecati s britanskim sojem, koji je podjednako zarazan i u brojnim zemljama je na putu da postane dominantna verzija virusa. No, ako uistinu može zaraziti i one koji su koronu već preboljeli, lako bi se moglo dogoditi da i prestigne britanski soj.

Popularni Članci