OVISNI STE O MOBITELU? Ovaj novitet mogao bi vas spasiti prazne baterije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot
Sjedite kod prijatelja i ubrzo shvaćate da je vaš iPhone potpuno prazan, a da vam je punjač ostao kod kuće. Tražite od prijatelja njegov punjač, ali on ima Android telefon i sad ste u problemu.

Europska unija želi da se prihvati njena inicijativa i da se uvede standardan punjač koji će odgovarati svim vrstama pametnih telefona. Nada Unije je da bi ovaj potez stao na put povećanom električnom otpadu, ali bi samim tim i korisnici bili zadovoljniji, piše Index.hr.

Godišnje se baci više od 51 tisuće tona električnog otpada, od kojih se najviše bacaju stari punjači za pametne telefone, ističu iz EU komisije.

Zato smatraju da bi ova akcija poboljšala kvalitetu života korisnika koji više ne bi trebali kupovati nov punjač svaki put kad promijene telefon, prenosi Interesting Engineering.

Europska unija bez podrške

Čelnici tvrtke Apple smatraju da standardizacija punjača ne bi donijela nikakve promjene u količini električnog otpada. Svatko tko posjeduje pametni telefon i dalje bi morao bacati stari punjač da bi kupio nov, univerzalni punjač. Preko milijardu korisnika trenutačno koristi Appleov punjač. Ako to uzmemo u obzir, korisnici iPhonea bi bacanjem starih punjača sami napravili nov problem prenatrpanog električnog otpada.

Popularni Članci