test

Ova europska država je rekla 'da' covid potvrdama na referendumu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Soban/PIXSELL
Referendumu se odazvalo 65 posto građana, što je četvrta najveća izlaznost nakon referenduma o uvođenju prava glasa žena 1971.

Usred petog vala koronavirusa, velika većina Švicaraca u nedjelju je na referendumu, koji je obilježio vrlo visok odaziv, podržala zakon koji omogućuje uvođenje covid potvrda.

Premda je policija strahovala od prosvjeda, ispred sjedišta vlade i parlamenta u Bernu okupilo se tek nekoliko desetaka protivnika zakona o covidu. Zgrada je bila pod visokim mjerama sigurnosti.

"Da" je prema konačnim rezultatima zaokružilo 62 posto onih koji su izašli na referendum, donosi Net.hr

Covid certifikat namijenjen je cijepljenim osobama, onima koje su preboljele covid ili su se testirale. Potvrda je potrebna za ulazak u kafić ili restoran, na izložbu, u kino ili na dvoranski sportski događaj.

Referendumu se odazvalo 65 posto građana, što je četvrta najveća izlaznost nakon referenduma o uvođenju prava glasa žena 1971. U Švicarskoj je prosječna izlaznost na takve referendume obično 46 posto. 

Pokrenuli su ga protivnici izdavanja covid potvrda, a uslijedio je u trenutku dok se svijetom širi nova varijanta koronavirusa, omikrona, koji je WHO svrstao u kategoriju zabrinjavajućeg i koji je planet ponovno vratio u visoko stanje pripravnosti.

Nedjeljni referendum je organiziran pošto njegovi organizatori smatraju da izdavanje covid propusnica znači nepotrebno ograničavanje sloboda.

S nešto manje od dvije trećine potpuno cijepljenog stanovništva, Švicarci imaju jednu od najnižih stopa procijepljenosti u zapadnoj Europi.

Trenutno u toj zemlji zaraza covidom eksponencijalno raste, a broj novozaraženih je svaki tjedan veći za 40 do 50 posto. 

Inače, prema službenim podacima, s 31. prosincem 2020. godine 28.324 hrvatska radnika boravila su u Švicarskoj, a u tom kontekstu vrijedi ponoviti da Švicarska od 1. siječnja 2022. otvarara svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske, odnosno izjednačiti će ih s drugim državljanima zemalja članica Europske unije.

Popularni Članci