OPRAVDAVAO SRPSKE ZLOČINCE, KRITIZIRAO HRVATE Srpski patrijarh Irinej umro od korone, ovako je govorio o Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
U 91. godini od posljedica koronavirusa umro je srpski patrijarh Irinej. Preminuo je nakon što je u bolnici proveo 15 dana, a sinoć mu se stanje naglo pogoršalo.

Nakon što je izabran za patrijarha, Irinej je imao i niz problematičnih izjava koje su se ticale Hrvatske, piše Index

"Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili na drugim mjestima", rekao je Irinej prije tri godine. Dodao je kako su "braća rimokatolici izazvali najveća stradanja Srba, a da pritom nikad nisu iskazali kajanje niti uputili ispriku".

Irinej se u više navrata bavio i Jasenovcem.

"Kroz jasenovački logor prošlo je 50.000 nevine djece čiji se plač i lelek čuo do Zagreba. Svi su ga čuli, samo nije nadbiskup zagrebački, zato što ga nije htio čuti. I dok je jedna žena koja je bila Austrijanka spasila više od 15.000 srpske djece od smrti, to nisu činili naši stoljetni susjedi Hrvati, koji su jedini u Europi imali dječje logore", rekao je.

Prošle je godine prilikom posjeta Donjoj Gradini kazao da je u Jasenovcu ubijeno preko milijun ljudi srpske nacionalnosti i da su neki katolički svećenici bili rekorderi u zločinima u Jasenovcu.

Srpske zločince je pak opravdavao.

Presudu doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću okarakterizirao je kao "vražja djela koja rade svjetski moćnici".

"Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen i da će sve biti. Tako i mi, nažalost, tu ništa ne možemo učiniti. Sve se to događa jer silni svjetski moćnici rade vražja djela, a mi trpimo posljedice", rekao je.

"Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve", kazao je još o presudi Mladiću.

Republiku Srpsku je nazivao božjim djelom.

"Republika Srpska srpsko je nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je djelo Božje da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima", kazao je.

U više je navrata odbijao bilo kakav kompromis i s Albancima i izjavljivao: "Ne možemo nikada dopustiti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji  je godinama i stoljećima uništavao svetinje naše na Kosovu i u Metohiji."

"Svi smo činili zlo, ali mi u manjoj mjeri", "Prije nego što dođe u Srbiju, papa se mora ispričati zbog Jasenovca", "Srbi u Hrvatskoj žive u strahu, prisjećaju se zločina iz 2. svjetskog rata". 

Patrijarh Irinej prijateljevao je sa srpskim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem.

U procesu kanonizacije Alojzija Stepinca, oštro se zalagao za prekid kanonizacije nazivajući ga "ustaškim vikarom".

No, u posljednje je vrijeme Irinej ponešto promijenio retoriku prema Hrvatskoj. U kolovozu ove godine rekao je kako je pravi trenutak za razgovor o pomirenju.

"Neka svatko čini svoje, neka slave oni ako misle da imaju što, ali molim i apeliram da hrvatsko državno i crkveno vodstvo, kao i političke i duhovne vođe našeg naroda, čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda", rekao je patrijarh Irinej.

Rekao je i kako ima dojam da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je moguća i takva njihova politika i da, ako je to zaista tako, i srpski narodni prvaci, kao predstavnici naroda koji je, kako kaže, stradao u genocidu, trebaju, čuvajući nacionalnu svijest i dostojanstvo svog naroda, prihvatiti svaku priliku koja može doprinijeti mirnijem snu i boljem životu srpskog naroda u Hrvatskoj.

Popularni Članci