BEZ NOVIH SLUČAJEVA Dok je Europa pod snažnim mjerama, oni slave Uskrs bez ikakvih ograničenja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: YouTube
Dok je većina Europe pod snažnim mjerama borbe protiv epidemije koronavirusne bolesti, Australci u nedjelju slave Uskrs relativno bez ograničenja, jer država nije izvijestila ni o jednom novom lokalnom slučaju koronavirusa.

Queensland, žarište nedavna lokalnog izbijanja zaraze, imao je samo jedan slučaj zaraze u protekla tri dana. Država ima najstroža ograničenja na javna okupljanja.

U drugim drugim dijelovima zemlje Australci su pohrlili na plaže želeći iskoristiti toplo vrijeme ili se okupljaju u obiteljima u snažnom kontrastu s prošlogodišnjim uskrsnim blagdanima kad su zbog nacionalnog zatvaranja morali ostati u svojim domovima.

Dok su druge zemlje tijekom velikoga kršćanskog blagdana nametnule nova ograničenja ili ograničile usluge nastojeći suzbiti širenje trećeg vala koronavirusa, australske su crkve otvorene i mnogi vjernici prisustvovali su misama za vrijeme četverodnevna vikenda.

Kršćani su dominantna religija u Australiji i njihova zajednica obuhvaća 12 milijuna ljudi, odnosno 86 posto Australaca vjernika koji se izjašnjavaju kršćanima, prema popisu stanovništva iz 2016.

Australija je jedna od najuspješnijih zemalja u suzbijanju pandemije, s brzo uvođenim karantenama, zatvaranjima granica i brzim praćenjem kontakata što je rezultiralo ograničenjem zaraza na nešto više od 29.000 zaraženih te 909 umrlih od COVIDA-19.

Država međutim nije ispunila svoj cilj cijepljenja, propustivši da u ožujku primijeni 3,3 milijuna doza dok države i savezna vlada jedni drugima prebacuju krivnju, piše Dnevnik.hr.

Ministar zdravstva Greg Hunt rekao je u nedjelju da je zemlja na tragu da svi Australci koji se žele cijepiti prvu dozu cjepiva prime do listopada.

"Kako se povećala opskrba proizvodnjom domaćeg cjepiva, povećala se i njegova primjena", rekao je.

Tvrtka CSL počela je u ožujku u Melbourneu proizvodnju planiranih 50 milijuna doza AstraZenecina cjepiva te se očekuje da će se njime cijepiti većina Australaca.

Popularni Članci