"Od udara asteroida i velikih posljedica za Zemlju, štiti nas samo sreća"

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Tu-tu-tu, nema nam pomoći

Unatoč tomu što svako malo u medijima možemo vidjeti najave "bliskog" prolaska nekog asteroida pored Zemlje, uvriježeno je mišljenje da je mogućnost udara o naš planet prilično mala.

Ali, čini se da to nije sasvim točno, barem ako ćemo vjerovati trojici bivših astronauta koji se spremaju 22. travnja na konferenciji za medije svijetu objaviti svoja zabrinjavajuća otkrića. Naime, prema novom istraživanju šanse da golemi asteroid udari o Zemlju tri su do 10 puta veće nego što se prethodno mislilo.

Barem tako tvrdi Ed Lu, bivši astronaut i predsjednik organizacije B612 Foundation, koji će svoja otkrića, dobivena uz pomoć tzv. mreže za praćenje nuklearnog oružja, svijetu predstaviti ovog utorka. U tome će mu se pridružiti još dvojica astronauta, Tom Jones i Bill Anders, i iako zasad nije otkriveno puno, mediji prenose dramatični komentar kojim je Lu najavio predstavljanje teorije: "Pokazalo se da udari asteroida NISU rijetki - nego čak tri do 10 puta češći nego što smo mislili. A činjenica da niti jedan od tih udara nije otkriven unaprijed, dokaz je da je jedino što nas štiti od katastrofe uzrokovane udarom asteroida toliko velikog da bi uništio čitave gradove - čista sreća", kazao je i dodao da je B612 Foundation otkrio da se od 2001. godine diljem svijeta dogodilo čak 26 eksplozija veličine eksplozija koje uzrokuje atomska bomba. Tvrdi da se za njih nije znalo jer su se dogodile na "zabačenim dijelovima Zemlje".

Ipak, nismo u potpunosti bespomoćni: B612 Foundation 2017. godine planira u svemir odaslati moćni teleskop koji bi nam trebao pomoći da unaprijed saznamo ako nam se približava potencijalno opasni asteroid. Krenuli su u misiju skupljanja novca, a više ćemo saznati na konferenciji u utorak, nazvanoj "Saving the Earth by Keeping Big Asteroids Away", piše Phys.org.

Popularni Članci