'

Obama reže proračun za 85 milijardi dolara

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Američki predsjednik Barack Obama potpisao je takozvanu sekvestraciju, odnosno niz rezova kojima će uskratiti 85 milijardi dolara iz federalnog proračuna. Obama je bio prisiljen na potez nakon što se vođe demokrata i republikanaca nisu mogle dogovoriti o proračunu.

"U vrijeme kada poslovi ponovno uzimaju zamah, zapošljavaju i dovode poslove u Ameriku, ne bismo smjeli donositi glupe i proizvoljne rezove u stvarima o kojima poslovi ovise. U vrijeme kada puno Amerikanaca još traži posao, to je neoprostivo", istaknuo je Obama.

Budući da je Sjedinjene Američke Države pogodila nova fiskalna kriza, Bijela kuća zaključila je da su rezovi nužni jer bi u suprotnom, bilo štetnog utjecaja na ekonomiju i nacionalnu sigurnost.

"Neće svi u prvi mah osjetiti velike posljedice, ali one će biti stvarne. Početkom tjedna, mnogim obiteljima srednje klase, značajno će se promijeniti život", rekao je Obama.

Sinoć je potpisao uredbu prema kojoj će američke vladine agencije morati srezati svoje budžete ua ukupno 85 milijardi dolara u razdoblju od danas do 1. listopada. Polovica rezova odnosi se na Pentagon, a američki ministar obrane, Chuck Hagel, rekao je kako će ovim smanjenjem njihove misije postati rizične.

Obama je za neuspjeh i opasnost od smanjenja američkog rasta i gubitka 750.000 radnih mjesta, prozvao republikance, optuživši ih da su nanijeli nepotrebnu i neoprostivu štetu američkom gospodarstvu jer se nisu dovoljno potrudili da postignu dogovor oko proračuna.

Razgovori su 'zapeli' nakon što su republikanci odbili Obamine zahtjeve za popunjavanje poreznih rupa većim porezima za bogataše i preispitivanjem poreznog zakona.

Rezovi su, prema pisanju američkih medija, samo prvi u nizu pokazatelja proračunske krize s kojom će se suočiti Kongres i Bijela kuća, a MMF je upozorio da ovo moglo usporiti svjetsko gospodarstvo.

Media servis

Popularni Članci